... Είναι πολύχρωμες και πολύ οικονομικές. Οι πιπεριές που βρίσκουμε αυτή την εποχή στη λαϊκή είναι, όπως θα λέγαμε στην Ήπειρο, μαζώματα και μπάλιες. Κατάλοιπα καλοκαιρινά και φθινοπωρινά, λίγο ατσούμπαλες, λίγο στραβοχυμένες και γι' αυτό πολύ πολύ φυσιολογικές. Ιδιαίτερα μου αρέσουν οι αναποφάσιστες, αυτές που είναι λίγο πράσινες και λίγο πορτοκαλί και λίγο κόκκινες, που δε θέλουν και κανείς δεν μπορεί να τις πιέσει να αποφασίσουν τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν. Απ' όλες θα πάρω κι ας είναι σκληρούτσικες. Θέλω να τις δοκιμάσω στο πρώτο σπετζοφάι της σαιζόν, μ' ένα ξεχωριστό λουκάνικο προβατίνας που βρήκα στα Γρεβενά. Αλλά πρώτα λέω να τις ψήσω ...
Σπετζοφάι με λουκάνικο προβατίνας και ψητές πιπεριές
υλικά:
ανάμεικτες πιπεριές κέρατο
1 χωριάτικο λουκάνικο (εδώ προβατίνας)
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα τοματάκια
μισό κουτ. γλ. τοματοπελτές
1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο καυτερό
προαιρετικά: 1 μικρή μελιτζάνα
Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Αραδιάζουμε τις πιπεριές.
Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ζαρώνουν.
Τις γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις κρυώσουν λίγο οι πιπεριές, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες.
Συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο λάδι σε αυτό που άφησαν τα λουκάνικα και ρίχνουμε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα.
Σωτάρουμε για 4΄-5΄ και προσθέτουμε τα τοματάκια. Τα σπάμε με πηρούνα σε κομμάτια και ρίχνουμε τον πελτέ και ελάχιστο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και δίνουμε καυτερή γεύση με μια πιπερίτσα ή μπούκοβο.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15΄.