Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Τάρτα Tatin με ανανά ...

 ... Θα κάνω τη θυσία του πατέρα, έλεγε πάντα ο θείος-Βαγγέλης, όταν κάποιο από τα παιδιά του άφηνε φαγητό στο πιάτο. Έτσι κι ο πατέρας σου, αφού εσύ λείπεις κι εγώ δεν μπορώ να φάω, θα κάνει τη θυσία να φάει μόνος του μια ολόκληρη ...

Τάρτα Tatin με ανανά



υλικά:
1 ανανάς σε ροδέλες
(
περίπου 900 -1000 γρ. καθαρισμένος)
200 γρ. ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κανελλόξυλο
1-2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι

1 φύλλο σφολιάτα

 

 

 

 Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας περίπου στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την καραμέλα και τον ανανά.




 

Κόβουμε τον ανανά σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ.

 
 

 


Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο ταψάκι και το βάζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.





Καθώς η ζάχαρη αρχίζει να λυώνει, κουνάμε προσεκτικά το ταψάκι ώστε να λυώνει ομοιόμορφα και να γίνει καραμέλα. 

Δε λυώνει ταυτόχρονα και ομοιόμορφα και σε κάποια σημεία ίσως στερεοποιηθεί αλλά θα λυώσει ξανά στο φούρνο.





Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτουμε στη ζάχαρη μαζί με το κανελλόξυλο, τη βανίλια, το αλάτι και το γλυκάνισο.





Βάζουμε και τις ροδέλες του ανανά. Εγώ έβαλα και λίγο ουίσκυ.

 Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-8΄, γυρνώντας τακτικά τις ροδέλες του ανανά.





Αποσύρουμε το ταψάκι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.



 

 

Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας, γυρνάμε τις άκρες της προς τα μέσα και την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 2΄-3΄.

 




Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά πριν προλάβει να σφίξει ξανά η καραμέλα.

 

 

 

 

Σερβίρουμε, προαιρετικά με ξύσμα λάιμ, κρέμα ή παγωτό.
Εμείς χωρίς.









Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Κρέπες κανελόνια με σπανάκι και ρικότα ...

 ... Θα είναι σαν να τρώμε κανελλόνια αλλά δε θα τα τρώμε. Γιατί θα τρώμε κρέπες ...


Κρέπες κανελόνια με σπανάκι και ρικότα

 

 


υλικά:
10-12 κρέπες (εδώ κατεψυγμένες)

Για τη σάλτσα ντομάτας:
2 κουτ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
λίγες νιφάδες μπούκοβο (εδώ γλυκό)
1 κονσέρβα (400 γρ.) αποφλοιωμένα τοματάκια
μισό κουτ. γλ. ζάχαρη

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουτ. ελαιόλαδο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα

 Για τη γέμιση:
500 γρ. σπανάκι
1 κουτ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
250 γρ. ρικότα
1 κροκάδι αυγού
75 γρ. τριμμένη γραβιέρα 

 τριμμένο ημίσκληρο τυρί (εδώ καπνιστό)

 

 

Φτιάχνουμε τις κρέπες ή χρησιμοποιούμε έτοιμες. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σάλτσα ντομάτας και έτοιμη μπεσαμέλ για να επισπεύσουμε τη διαδικασία.

 

 Για τη σάλτσα ντομάτας ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σωτάρουμε για 2΄-3΄.

Ρίχνουμε τα τοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και ισορροπούμε με τη ζάχαρη, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.

Εγώ βρήκα την ευκαιρία να πειραματιστώ με ένα σουποφτιάχτη που αγόρασα πρόσφατα και έφτιαξα εκεί τη σάλτσα, εμπλουτίζοντάς τη με κρεμμύδι και τοματοπελτέ. Ομολογώ ότι έγινε εξαιρετική, χωρίς κόπο και μπελά.

  

 

 

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ ή χρησιμοποιούμε έτοιμη.

 

 

 

 

Για τη γέμιση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε σωτέζα και σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο.

 

 

 

 

Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πέσει σε όγκο και να μαλακώσει.  

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Αν χρειαστεί, στραγγίζουμε τυχόν παραπανίσια υγρά και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

 

 

 

 

Προσθέτουμε στο σπανάκι το αυγό, τη ρικότα και τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε τη γέμιση.  

 

 

 

 

Μοιράζουμε τη γέμιση στις κρέπες.

 

 

 

 Τυλίγουμε τις κρέπες ρολό.

 

 

 

Διαλέγουμε ένα πυρίμαχο σκεύος που θα χωράει τις κρέπες τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς κενά.

 Απλώνουμε τη μισή μπεσαμέλ στο πυρίμαχο και ρίχνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτα.

Εγώ υπέκυψα στον πειρασμό του στροβιλισμού.

 

 

 

 

Αραδιάζουμε τις κρέπες μέσα στη σάλτσα.

 

 

 

 

Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα πάνω στις κρέπες.

 

 

 

 

Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

 

 

 

 

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

 

 

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου για 20΄ περίπου, χρησιμοποιώντας και το γκριλ ή τον αέρα για να πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού.

 

 

 

Σερβίρουμε.