Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
Ελαφρύ κέικ πορτοκαλιού …
Κυριακή 27 Μαΐου 2012
Σαλάτα με φράουλες και χαλούμι …
Διαολίζομαι μόνο που προβάλλονται Σαββατοκύριακο.
Γιατί όταν δω κάτι που τραβάει την προσοχή μου, με τρώνε τα χέρια μου να το φτιάξω αμέσως.
Όσο εξοπλισμένα κι αν είναι τα ντουλάπια μου όμως, πάντα κάτι θα λείπει κι εγώ θα τρώγομαι μέχρι τη Δευτέρα που θα κάνω τις απαραίτητες προμήθειες για να μπω πλησίστια στην κουζίνα μου.
Ξεκίνησε τηγανίζοντας χαλούμι – πάντα έχω ένα πακετάκι στο ψυγείο. Συνέχισε με φράουλες και μαρούλι – για καλή μου τύχη, οι πρώτες φράουλες πήραν ήδη να κοκκινίζουν στο παρτεράκι μου. Όσο για τα μαρούλια, φρεσκοφυτεμένα μεν, θα έδιναν παρόλα αυτά τα λίγα φυλλαράκια που απαιτούνταν.
Δυόσμο και βασιλικό έχω πάντα στις γλάστρες, οπότε … έχω όλα τα απαραίτητα.
υλικά:
Πέμπτη 24 Μαΐου 2012
Τάρτα με βύσσινα …
Τουτέστιν δεν έστελνα τον άντρα μου χαράματα να βρει κοντοσούβλι, δε γύρευα ξυλάγγουρο το μεσοχείμωνο σαν τη γριά της παροιμίας, δε χτύπαγα τις πόρτες των γειτόνων μόλις μου μύριζε το φαγητό τους, δεν έγερνα ημιλιπόθυμη μόλις τρύπωναν απ’ το παράθυρο τα αρώματα απ’ τον κοντινό φούρνο και γενικά άφησα να χαθεί ανεκμετάλλευτη η μοναδική μου ευκαιρία να τρέξω λίγο τους οικείους με μικρά, χαριτωμένα (;) καψωνάκια.
Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία έχει τις ρίζες και την εξήγησή της στην ανάγκη που ένιωθαν παλιά οι γυναίκες – στην πλειοψηφία τους ταλαιπωρημένες, κουρασμένες και συχνά στο περιθώριο – να γίνουν για λίγο, με την ευκαιρία της εγκυμοσύνης και υπό το φόβο να χάσουν το παιδί, από κομπάρσες πρωταγωνίστριες, από δούλες κυρές, από γκαρσόνια πελάτες. Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί, αλλά όλα αυτά έμειναν κι ακόμα τηρούνται από πολλούς, ίσως από πρόληψη, ίσως από ανάγκη ακόμη.
Υπήρξε μια φορά, μόνο μια φορά – σαν το Μακεδόνα- που θέλησα κάτι. Ένιωσα την έντονη και ακατανίκητη ανάγκη να πιω βυσσινάδα. Σιγά το δύσκολο θα μου πεις. Δεν κουβαλάω τα χρόνια του Μαθουσάλα αλλά πριν από όχι πάρα πολλά χρόνια, δεν υπήρχε η σημερινή αφθονία προϊόντων. Κι έτσι τη λύση έδωσε η κλασική συμπυκνωμένη βυσσινάδα – ήπια δυο γουλιές και μου πέρασε ο καημός.
Μου έμεινε όμως η βυσσινολατρεία, την οποία φαίνεται ότι κληροδότησα και στην κόρη μου. Η βυσσινάδα Έψα έχει μόνιμη και περίοπτη θέση στα ράφια μας, το ίδιο και η κονσέρβα Kyknos με τα βύσσινα. Είτε για μπλακ φόρεστ είτε για μια …
Τάρτα με βύσσινα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές νισεστές (άμυλο καλαμποκιού)
1 βανίλια
Στρώνουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα, την τρυπάμε παντού με πηρούνι, απλώνουμε στην επιφάνειά της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με φασόλια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι με το σιρόπι, τη ζάχαρη, το νισεστέ και τη βανίλια σε σιγανή φωτιά και ανακατεύομε καλά με τον αυγοδάρτη.
Μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, τη βράζουμε για 1΄ ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Δευτέρα 21 Μαΐου 2012
Κουλούρα σφολιάτας με ξηρούς καρπούς …
και θα πεις κι ένα τραγούδι.
Τραγούδι μπορεί να μην είπες, αλλά την κουλούρα μου την έβαλες. Στο κεφάλι αρχικά, στο λαιμό κατά καιρούς - αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Ιδού λοιπόν. Κουλούρα έδωσες, κουλούρα θα λάβεις …
30 γρ. σουσάμι
40 γρ. ξανθές σταφίδες
40 γρ. μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
κανέλλα
καστανή ζάχαρη
Κόβουμε στο multi μαζί τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το σουσάμι και την κανέλλα.
Κλείνουμε το ρολό σε κουλούρα, ανοίγοντας και γυρνώντας ελαφρά προς τα κάτω το κάθε κομμάτι.
(Μανώλης Χιώτης – Κώστας Κοφινιώτης)
Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
Κις λωραίν με πράσα ...
… Όταν έχεις μαγειρεμένα τέτοια γλυκύτατα πράσα που λυώνουν στο στόμα κι είναι ήδη εμπλουτισμένα με τυριά και κρέμα γάλακτος, είναι αμαρτία να μην κάνεις το επόμενο βήμα για να φτιάξεις μια ωραιότατη κις λωραίν. Χρειάζονται μόνο 2 υλικά ακόμη και ελάχιστος κόπος …
Κις λωραίν με πράσα
υλικά:
μαζώματα από μαγειρεμένα πράσα με τυριά
3-4 λωρίδες μπέικον
2 φύλλα έτοιμη ζύμη κουρού
1-2 κουταλιές τυρί κρέμα (προαιρετικά)
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης.
Το τρυπάμε παντού με πηρούνι και στρώνουμε από πάνω, χιαστί, το δεύτερο φύλλο.
Το τρυπάμε κι αυτό με πηρούνι.
Αν θέλουμε, απλώνουμε το τυρί κρέμα γύρω-γύρω, γυρίζουμε τη ζύμη που περισσεύει και κρύβουμε μέσα της το τυρί.
Ψήνουμε τη βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια και το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά.
Γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με τα πράσα και ρίχνουμε από πάνω το μπέικον.
Ψήνουμε για άλλα 30΄-35΄.
Κυριακή 13 Μαΐου 2012
Παγωμένο γλυκό με φρούτα και γιαούρτι …
…Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο ;;; Και η κολοκυθιά αρχίζει:
- Να κάνει ο Αντώνης.
– Και γιατί να κάνει ο Αντώνης;
– Αμ, ποιος να κάνει;
– Να κάνει ο Αλέξης.
– Και γιατί να κάνει ο Αλέξης;
– Αμ, ποιος να κάνει;
– Να κάνει ο Βαγγέλης.
– Και γιατί να κάνει ο Βαγγέλης;
– Αμ, ποιος να κάνει;
– Να κάνει ο Φώτης.
– Και γιατί …
Να κάνει η μάνα, να ξεμπερδεύουμε; Έτσι κι αλλιώς γιορτάζει σήμερα, ας της κάνουμε ένα δώρο.
Μια γυναίκα χρειάζεται -μάνα, νοικοκυρά, οικονόμα. Αυτή που κρατάει το τιμόνι του σπιτιού, που είναι πρωθυπουργός κι όλοι οι υπουργοί μαζί.
Και Οικονομικών ‘τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι’ και Εσωτερικών
‘τα εν οίκω μη εν λύκω’ που έλεγε κι η ωραία του κουρέα
και Δημόσιας Τάξης ‘σταματήστε πια να δέρνεστε, αδέρφια είστε εσείς ή ο Ζαμπίδης;’ και Παιδείας ‘άνοιξε, παιδάκι μου και κάνα βιβλίο να ξεστραβωθείς, ας είναι κι ηλεκτρονικό’
και Προστασίας Περιβάλλοντος ‘θα κατεβάσει κανένας τα σκουπίδια ή να φωνάξω το Στάινμπεκ να ξαναγράψει το Άνθρωποι και ποντίκια ; ’ …
Έτσι κι εγώ ωσάν άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσα τα φρούτα που είχαν απομείνει στο ψυγείο και τους ζήτησα να συνεργαστούν μεταξύ τους και με το γιαούρτι που κόντευε να λήξει, για να προκύψει ο σχηματισμός ενός οικουμενικού παγωμένου γλυκίσματος …
Παγωμένο γλυκό με φρούτα και γιαούρτι
υλικά:
250 γρ. φράουλες
250 γρ. μπανάνες
250 γρ. ακτινίδια
1,5 κεσεδάκι γιαούρτι
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες, μαζί με μισό κεσεδάκι γιαούρτι.
Στρώνουμε με διαφανή μεμβράνη μια φόρμα του κέικ, αδειάζουμε το μείγμα και αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30΄, μέχρι να αρχίσει να παγώνει.
Πολτοποιούμε και τις μπανάνες με μισό κεσεδάκι γιαούρτι και τις αδειάζουμε πάνω από τη στρώση με τις φράουλες.
Αφήνουμε και πάλι στην κατάψυξη για 30΄.
άνουμε το ίδιο και με τα ακτινίδια.
Όταν το γλυκό παγώσει, το ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.
Μπορούμε να κάνουμε όσες στρώσεις θέλουμε στα χρώματα που μας αρέσουν, υπολογίζοντας μισό κεσεδάκι γιαούρτι για κάθε 250 γρ. φρούτο.
Διακοσμούμε και γαρνίρουμε κατά βούληση, με σιρόπι, σοκολάτα, τρούφα, φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
Ρολό κιμά με βραστά αυγά …
… Μέσ’ το ψυγείο μου μετράω ένα, δύο και τρία
και τέσσερα αυγά,
πού ’χουν ξεμείνει απ’ το Πάσχα, κανείς δεν τα τρώει,
τι να κάνω πια μ’ αυτά;
βρες μου τι
αχ, βρες μου τι να κάνω τ’ άλλα, γιατί θα μου μείνουν
ως την Πεντηκοστή! ...
Ρολό κιμά με βραστά αυγά
υλικά:
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
400 γρ. χοιρινός κιμάς
1 ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αυγό
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
4-5 φέτες κίτρινο τυρί
4 βραστά αυγά
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
λίγο γάλα
1 κιλό πατάτες
λάδι, ρίγανη, λίγο ζεστό νερό ή ζωμός
Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό (ή γάλα ή κρασί), το στύβουμε και το ρίχνουμε στον κιμά, μαζί με το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το αυγό.
Ανοίγουμε τον κιμά πάνω σε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες του τυριού.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ανασηκώνουμε την άκρη και τυλίγουμε σφιχτά το ρολό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμη.
10΄ πριν το βγάλουμε, ξεσκεπάζουμε το ρολό για να πάρει χρώμα.
Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.
Δευτέρα 7 Μαΐου 2012
Μαρμελάδα ακτινίδιο …
… Άργησα σήμερα να κατέβω στη λαϊκή κι ο πάγκος με τα μήλα από τη Βέροια ήταν σχεδόν άδειος. Ίσα που πρόλαβα να πάρω λίγα ξινόμηλα και 5-6 από τα μικρά ασπροκόκκινα μηλαράκια που δεν ξέρω πώς τα λένε, ξέρω όμως, πώς τα τρώνε.
Ακτινίδιο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Τέλειωσαν, μου είπε ο συμπαθέστατος κύριος. Και το χειρότερο, τέλειωσαν οριστικά, αφού ήταν τα τελευταία για φέτος. Να πω ότι δεν απογοητεύτηκα, θα πω ψέματα. Πήρα τα μήλα μου και ξεκίνησα να φύγω, όταν ο πωλητής με φώναξε να γυρίσω. Είχαν μείνει λίγα ακτινίδια σ’ ένα τελάρο, ήταν όμως λίγο παραγινωμένα, λίγο ατσούμπαλα, λίγο στραβοχυμένα. Αν τα ήθελα είπε, μου τα χάριζε. Και χωρίς να περιμένει απάντηση, γέμισε μια σακούλα και μου την έδωσε.
Ούτε εκείνος φτώχυνε, ούτε εγώ πλούτισα. Πόσο κοστίζει και κυρίως πόσο αξίζει μια χειρονομία;
Γιατί να μην είμαστε πιο γενναιόδωροι, δοτικοί και αυθόρμητοι;
Δεν τα φάγαμε τα ακτινίδια αυτά. Μαρμελάδα τα έκανα, να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο – και, μαζί τους, η καλοσύνη κι η απλοχεριά που τα συνόδευε …
Μαρμελάδα ακτινίδιο
υλικά:
1,5 κιλό ακτινίδια
800 – 900 γρ. ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
1 φλυτζανάκι του καφέ νερό (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα βάζουμε να βράσουν σε βαθιά κατσαρόλα.
Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε, αν χρειάζεται, το νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
5΄ πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Αδειάζουμε με προσοχή σε αποστειρωμένα βαζάκια.