Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Κεφτεδάκια κλασσικά …

… Ο παραγγέλων και πλερώνων δε φταίει. Φταίει αυτός που του είπε να παραγγείλει ό,τι θέλει.
Τουτέστιν εγώ. Που λέω στο αγχωμένο, κουρασμένο και εκ νέου κακόφαγο ενήλικο παιδί μου να ζητήσει ό,τι τραβάει η -μειωμένη  τελευταία- όρεξή του.
΄Έπρεπε να το περιμένω ότι κάπου κρυμμένο καραδοκεί το κεφτεδάκι. Το κλασσικό, το παραδοσιακό, το τηγανητό, που κάνει την κουζίνα βομβαρδισμένο τοπίο και το σπίτι να μυρίζει σαν τη μετσοβίτικη φωλιά.
Και που ίσως να συνοδεύεται από την πατάτα την τηγανητή. Την κλασσική, την παραδοσιακή, που θα σπιλώσει ό,τι άφησε απιτσίλιστο το κεφτεδάκι.
If you can’t do the time don’t do the crime που λένε και οι άτεγκτοι αστυνομικοί πριν μπαγλαρώσουν το Μπομπ Σφουγγαράκη. Οπότε, σκάσε και τηγάνιζε …



Κεφτεδάκια κλασσικά







υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μικρή ντομάτα
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ρίγανη, δυόσμος





Βάζουμε τον κιμά σε μεγάλο μπωλ.

Τρίβουμε το ψωμί στο multi να γίνει ψιλά ψίχουλα (συνήθως δεν έχουμε τόσο ξερό ώστε να απαιτεί μούλιασμα πρώτα).

Βγάζουμε το ψωμί και πολτοποιούμε μαζί το κρεμμύδι και τη ντομάτα (αν αλλάξουμε τη σειρά και δεν προηγηθεί το ψωμί, θα πρέπει να πλύνουμε και να στεγνώσουμε το multi).

Ρίχνουμε στον κιμά μαϊντανό, δυόσμο και το μείγμα κρεμμυδιού-ντομάτας.








Ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν στον κιμά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το αυγό και το ψωμί και ζυμώνουμε καλά το μείγμα.

 Πλάθουμε ισομεγέθη κεφτεδάκια και αν θέλουμε τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξουν.









Αλευρώνουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και τοποθετούμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια, φροντίζοντας να μην ακουμπούν μεταξύ τους.

Μόλις τηγανιστούν από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε με δυο πηρούνια από την άλλη.










Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί.






Σερβίρουμε με τη γαρνιτούρα που προτιμάμε.

΄Όπως είναι εμφανές, όχι δεν τηγάνισα και πατάτες.

Για γαρνιτούρα προτίμησα νιόκι. 
Τα έβρασα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3΄ περίπου, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, τα στράγγισα και τα νοστίμισα με ένα κυβάκι βούτυρο.

Και με τριμμένη γραβιέρα.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου