… Γεώμηλα συνοδεύουν συνήθως το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα κρεατικά, ιδίως τις ημέρες της μεγάλης κρεωφαγίας, όπως η εβδομάδα που ξεκινά.
Κι αν ο κόντε Καποδίστριας τις έφερε κάποτε για να γεμίσουν τις άδειες κοιλιές των Ελλήνων, συνέχισαν να δεσπόζουν στο τραπέζι και των μετέπειτα καλοταϊσμένων και χορτάτων Ελλήνων, για να επιστρέψουν στην εποχή της κρίσης στον αρχικό ρόλο τους: φτηνές, θρεπτικές και χορταστικές, δίνουν καθημερινά λύση στα νοικοκυριά. Διότι όπως έλεγε κι η Σμάρω Στεφανίδου “ξες τι άτιμο πράγμα είν' ο τέντζερης; Κάθε πρωί τον γεμίζεις και κάθε βράδυ αδειάζει”.
Πάντως, πριν αφιχθούν τα γεώμηλα, το κρέας συνόδευαν τα σκέτα μήλα. Και τα κυδώνια ή τα δαμάσκηνα. Κι ήταν όλα τους υπέροχα. Μπορώ να το αποδείξω …
Φιλετάκια κοτόπουλου με μήλα και μπέικον
υλικά:
φιλέτο κοτόπουλο
8 φέτες μπέικον
2 κόκκινα μήλα
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά μουστάρδα σε κόκκους
100 ml μηλόξιδο
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
2 κλαράκια σέλινο ή 1 πιπεριά
4 κουταλιές γάλα
6 κουταλιές λάδι
Αντί να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο κοτόπουλο, το οποίο θα κόψουμε σε μεγάλους κύβους που θα τυλίξουμε με το μπέικον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα σουβλάκια και να αφαιρέσουμε το καλαμάκι προσεκτικά για να μην ξετυλιχθούν.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και το κόβουμε σε 8 μεγάλους κύβους. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μια λωρίδα μπέικον.
Πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σωτάρουμε τα μήλα για 5΄ και τα βγάζουμε σε πιάτο.
Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι, στο οποίο σωτάρουμε το κρεμμύδι για 10΄, να μαλακώσει και να γλυκάνει. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές (περίπου 10΄).
Προσθέτουμε το σέλινο ή την πιπεριά, τη μουστάρδα διαλυμένη στο μηλόξιδο, το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 35΄-40΄ περίπου συμπληρώνοντας, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τα σωταρισμένα μήλα και το γάλα, ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ ακόμη.
Σερβίρουμε αμέσως.