… Μπουτάκια, φτερούγες και κοπανάκια κοτόπουλου, είχα δει να πωλούνται ξεχωριστά και είχα πολλάκις μαγειρέψει. Λαιμούς, όμως, πρώτη φορά είδα στη λαϊκή των Γρεβενών Με μόλις 0,99 € το κιλό, το κόκκαλο, το δέρμα και το λίγο ή περισσότερο ψαχνό τους είναι ιδανικά για ζωμό και για μια σούπα δυναμωτική και χορταστική, τώρα που σαρώνουν οι ιώσεις …
υλικά:
2-3 λαιμοί κοτόπουλου
3 μέτρια κρεμμύδια
1 κύβος κότας ή λαχανικών
2 κουταλιές ρύζι νυχάκι ή γλασσέ
2-3 λαιμοί κοτόπουλου
3 μέτρια κρεμμύδια
1 κύβος κότας ή λαχανικών
2 κουταλιές ρύζι νυχάκι ή γλασσέ
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
1 λεμόνι
2 αυγά
1 λεμόνι
Αφαιρούμε τυχόν περιττό δέρμα ή φτερά και αλατοπιπερώνουμε τους λαιμούς.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε τους λαιμούς για 5΄, γυρνώντας τους 3-4 φορές.
Ρίχνουμε τα 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα και τον κύβο και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄.
Το κοτόπουλο θα βγάλει λίγο λίπος, ο ζωμός θα διαλυθεί σ’ αυτό και θα αλείψει το κρέας κι όλα θα προοιωνίζονται μια υπέροχη σούπα.
Το κοτόπουλο θα βγάλει λίγο λίπος, ο ζωμός θα διαλυθεί σ’ αυτό και θα αλείψει το κρέας κι όλα θα προοιωνίζονται μια υπέροχη σούπα.
Ενισχύουμε με λίγο ή περισσότερο πιπέρι –εδώ μπόλικο μια και προορίζεται για κρυωμένους- και προσθέτουμε περίπου 1 λίτρο νερό και το τρίτο κρεμμύδι ολόκληρο.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 40΄.
Δοκιμάζουμε το αλάτι, βγάζουμε τους λαιμούς και ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε για άλλα 10΄, στη διάρκεια των οποίων ξεψαχνίζουμε τους λαιμούς.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και αυγοκόβουμε τη σούπα, προσεκτικά να μην κόψει.
Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.