Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Νιόκι με φρέσκια ντομάτα, μοτσαρέλα και πράσινες ελιές ...

 ... Νιόκι και πάλι νιόκι. Και γιατί όκι; Αφού είναι γρήγορα, νόστιμα, εύκολα και άκρως καλοκαιρινά με τη φρέσκια τη ντομάτα τους ...


Νιόκι με φρέσκια ντομάτα, μοτσαρέλα και πράσινες ελιές



υλικά:
2 σκελίδες σκόρδο
φρέσκιες ντομάτες ή τοματίνια
1-2 καυτερές πιπερίτσες
8-10 πράσινες ελιές (εδώ γεμιστές με πιπεριά)
1 μπάλα μοτσαρέλα
μαϊντανός ψιλοκομμένος

500 γρ. νιόκι πατάτας





Κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια, τις ελιές σε ροδέλες και τις ντομάτες σε κυβάκια.

 Αν προτιμήσουμε τοματίνια τα κόβουμε στη μέση. 

Τις καυτερές πιπεριές τις αφήνουμε ολόκληρες αν θέλουμε μετά να τις αφαιρέσουμε, ή τις κόβουμε σε ροδέλες.





Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε το σκόρδο.





Προσθέτουμε τις καυτερές πιπεριές και σωτάρουμε μαζί για λίγο να βάλουν την αψάδα τους στο σκορδόλαδο.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5΄.





Παράλληλα βράζουμε τα νιόκι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. 

Συνήθως τα βράζουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, δηλαδή για 3΄-4΄ περίπου.





Ρίχνουμε στις ντομάτες τις ελιές, και το μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄-3΄ ακόμη.





Περνάμε με τρυπητή κουτάλα τα νιόκι στη σωτέζα με τις ντομάτες και ανακατεύουμε απαλά.

Αν θέλουμε πιο ζουμερό το φαγητό, ρίχνουμε και λίγο από το νερό του βρασίματος.





Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, την προσθέτουμε στα νιόκι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.


 



Ανακατεύουμε απαλά ή κουνώντας τη σωτέζα, ίσα να λυώσει η μοτσαρέλα.





Σερβίρουμε αμέσως.










Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Ρίγανη για τρίψιμο ...

 ... Αλλού με τρίβεις, δέσποτα, κι αλλού έχω εγώ τον πόνο. Οπότε βόηθα τουλάχιστον να τρίψουμε τη ρίγανη της χρονιάς. Πώς λέμε η γυναίκα της χρονιάς; Καμία σχέση. Πώς λέμε το στρίψιμο της βίδας; Επίσης καμία σχέση ...


Ρίγανη για τρίψιμο




Είτε την αγοράσουμε από τη λαϊκή, τη μαζέψουμε μόνοι μας ή μας την κάνουν δώρο δεμένη με κορδελίτσα, απλώνουμε ένα μεγάλο χαρτί και αφήνουμε τη ρίγανη να στεγνώσει σε σκιερό μέρος γιατί στον ήλιο θα μαυρίσει, όπως και οι τυχεροί που κάνουν διακοπές.

Μπορούμε επίσης να την κρεμάσουμε ανάποδα για να στεγνώσει αλλά εμένα μου θυμίζει μεσαιωνικό βασανιστήριο και τσιγκέλια χασάπικου οπότε προτιμώ να την ξαπλώνω αναπαυτικά σε αντικολλητικό χαρτί πάνω στο τραπέζι της βεράντας και να τη γυρνάω πλευρό πού και πού για να ξεμουδιάζει.

Το πόσες μέρες χρειάζονται για να στεγνώσει εξαρτάται από το αν η ρίγανη είναι εντελώς χλωρή ή έχει αρχίσει ήδη να στεγνώνει.

Εγώ άφησα τη δική μου 3-4 μέρες.





Πριν ξεκινήσουμε να τρίβουμε τη ρίγανη βάζουμε μπροστά μας μια τεράστια φωτεινή πινακίδα - στην ανάγκη κλέβουμε μία από την Εγνατία - που γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΆ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΤΗ ΜΑΣ. Αν καταφέρουμε να το θυμόμαστε αυτό, τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι και ιδού πώς παίζεται.

Ξεχωρίζουμε τα κλαράκια της ρίγανης και αρχίζουμε να τρίβουμε τα ανθάκια και τα φύλλα είτε με τα δάχτυλα είτε ανάμεσα στις χούφτες μας. Μπορούμε και να σαρώσουμε το κλαράκι από πάνω προς τα κάτω και μετά να τρίψουμε.

Εγώ προτιμώ να τρίβω απευθείας από το κλαράκι ώστε ταυτόχρονα να ξεχωρίζω και να πετάω κοτσάνια που τρυπώνουν ανάμεσα στην τριμμένη ρίγανη.

Αν είμαστε παραδοσιακοί τύποι, που σημαίνει ότι έχουμε χοντρό κόσκινο στο σπίτι μας, μπορούμε να τρίψουμε εκεί τη ρίγανη και να την κοσκινίσουμε μετά.





Βάζουμε τη ρίγανη σε γυάλινα βάζα για να διατηρήσει το χρώμα και το άρωμά της.
















Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Egg sandwich ...

 ... Της μικράς το σαντουίτς στην αρχή ήταν με φέτα και σαλάμι. Γιατί εμείς ούτε σαντουίτς ξέραμε ούτε τα τοιαύτα. Ψωμοτύρι και ψωμί με βρεγμένη ζάχαρη στα μικράτα κι όταν μεγαλώσαμε φάγαμε αναδρομικά και μανιωδώς, για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, ψωμί με μερέντα. 
Μετά ήρθε το κλασσικό τυρί-ζαμπόν που ξεστράτισε με τα χρόνια κι έφτασε να γεμίζει ακόμη και με γύρο, πατάτες, τηγανητές πιπεριές και άλλα νοσηρά.
Σήμερα θα επιστρέψω στις απαρχές του χρόνου και του σάντουιτς και θα το δοκιμάσω στη βρετανική απλότητά του ...


Egg sandwich



υλικά:
2 αυγά
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά μαγιονέζα

αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά: σχοινόπρασο φρέσκο ή ξερό

4 φέτες ψωμί του τοστ (εδώ ολικής)



Μαγιονέζα δεν είχα κι ούτε θα αγόραζα ένα ολόκληρο βάζο για μια κουταλιά. Την αντικατέστησα με λίγη σαλάτα κηπουρού στο σάντουιτς, το οποίο εμπλούτισα με λίγο τριμμένο ημίσκληρο.
Το κλασσικό egg sandwich γίνεται μόνο με ψωμί  και αυγοσαλάτα.


Βράζουμε τα αυγά σφιχτά, για 8΄ περίπου. 
Εγώ χρησιμοποιώ βραστήρα αυγών, τον οποίον θεωρούσα μια μάλλον περιττή συσκευή αλλά που τελικά με καταβόλεψε.




Καθαρίζουμε τα αυγά γελώντας ασταμάτητα.





Τα πατάμε με πηρούνι.





Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και το σχοινόπρασο.

Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε ξανά.





Για καλύτερη εμφάνιση των σάντουιτς, απαλλασσόμαστε από την κόρα όσο πιο οικονομικά μπορούμε.





Βουτυρώνουμε τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού. 





Μοιράζουμε το μείγμα των αυγών στις δύο βουτυρωμένες φέτες και το απλώνουμε μέχρι τις άκρες.





Εγώ έκανα τη μικρή μου μπαγαποντιά με λίγη σαλάτα κηπουρού και μια ιδέα τριμμένο τυρί.





Σκεπάζουμε με τις άλλες δύο φέτες ψωμιού και πιέζουμε ελαφρά.





Κόβουμε κάθε σάντουιτς σε δύο τρίγωνα.

Ή τέσσερα. 





Σερβίρουμε.





Είναι ό,τι πρέπει για πικνίκ, ταξίδι ή παραλία.