... Φίλος έδωσε σε φίλο τριαντάφυλλο με φύλλο. Και η κόρη μου μου έδωσε με ευλάβεια τέσσερις συσκευασίες σχετικά δυσεύρετο φύλλο κρούστας και περίμενε να κάνω θαύματα. Ή έστω ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Ως γνωστόν όμως, στη Ρώμη κάνεις όπως οι Ρωμαίοι κι εδώ δύσκολα κάνεις όπως οι Ηπειρώτισσες - ούτε λάχανα βρίσκεις, ούτε ζαρζαβάτια ούτε τα τυριά μας, εκτός από μικρά και πολύτιμα κομμάτια feta cheese. Κι έτσι κατάφερα να φτιάξω μια στριφτή σπανακοπρασόπιτα, μια και το φύλλο δεν ήταν τρυφερό και μεταξένιο όπως του Χαβέλλα, μια τυρόπιτα να ξεπονέσει και σήμερα θα επιχειρήσω μια ...
Κιμαδόπιτα στριφτή
υλικά:
400 γρ. κιμάς (εδώ μοσχαρίσιος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
1 μικρή ντομάτα ή 2-3 κουταλιές ντομάτα κονκασέ
ελάχιστος τοματοπελτές
λίγο λευκό κρασί
ψιλοκομμένος μαϊντανός
τριμμένο τυρί (εδώ έμμενταλ)
1 αυγό
250 γρ. φύλλο κρούστας
Κόβουμε
το κρεμμύδι ή το τρίβουμε στο
χοντρό τρίφτη.
Τρίβουμε και το καρότο.
Ζεσταίνουμε
2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά.
Τον καβουρντίζουμε σε
μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα και
τοματοπελτέ στη μύτη του κουταλιού.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε περίπου μισή κούπα νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄.
Θέλουμε έναν κιμά στεγνό χωρίς πολλή ντομάτα και σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε
στον κιμά μαϊντανό και 1-2 χούφτες τυρί.
Ρίχνουμε και ένα αυγό που θα ενώσει τα υλικά και θα δέσει τη γέμιση.
Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε στη μία στενή πλευρά του 2-3 κουταλιές γέμιση.
Τυλίγουμε ρολό.
Σχηματίζουμε σαλίγκαρο και βάζουμε στο κέντρο ενός ταψιού που έχουμε λαδώσει.
Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε όλα τα φύλλα και βάζουμε κάθε ρολό εκεί που τελειώνει το προηγούμενο σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε ελαφρά με νερό.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου,
προσαρμόζοντας το χρόνο και τον τρόπο ψησίματος στο δικό μας φούρνο.
Στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε το ταψί τα πίσω-μπρος για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου