Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πιτάκια με πράσα, μπέικον και αρακά ...

… Θέλω να γίνω μπουφετζής σε γιορτινούς μπουφέδες. Ιδίως αυτός της Παραμονής Πρωτοχρονιάς ήταν πάντα η αδυναμία μου. Είχε τις σταθερές του αξίες, που ζητούσε σταθερά το κοινό, όπως η σπιτική ρώσικη, η καλτ ζαμπονοσαλάτα-έλατο, η κοτοσαλάτα χωρίς την οποία δε γινόταν καμιά οικογενειακή γιορτή, το ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, σουβλάκια αναίμακτα και λαχταριστά και πιτάκια λογιών-λογιών. 
Κι είχε κάθε χρόνο και κάτι καινούριο – σε πρώτη παρουσίαση μια debutante που ήλπιζε να τραβήξει τα φώτα και το θαυμασμό του κοινού και να καπαρώσει μόνιμη θέση στο θίασο. 
Φέτος ήταν τα …


Πιτάκια με πράσα, μπέικον και αρακά






υλικά: 
1-2 πράσα (χωρίς τα φύλλα)
150 γρ. αρακάς
4 φέτες μπέικον
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά βούτυρο με μυρωδικά
μαϊντανός ψιλοκομμένος
40 γρ. ημίσκληρο τυρί
20τετράγωνα σφολιατάκια ή  φύλλο σφολιάτας
αυγό, σουσάμι, μαυροσούσαμο
 




Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα σωτάρουμε σε 1 κουταλιά λάδι και 1 κουταλιά αρωματικό βούτυρο για 5΄. Ρίχνουμε το μπέικον σε κομμάτια, τον αρακά και το μαϊντανό και τα σωτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5΄. 
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ζεστό νερό και τα σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
 






Ανοίγουμε τα σφολιατάκια και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους. Βρέχουμε τις άκρες με νερό, κλείνουμε σε τρίγωνα και πατάμε καλά τις άκρες με πηρούνι για να μη φύγει η γέμιση.








Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄ περίπου.
 





Αφήνουμε τα πιτάκια να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.



















Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Καστανό ρύζι με μπιζέλια, φέτα και ρόκα …

… Και ο τάδε Ταδόπουλος; Και ο Δείνα Δεινόπουλος; Και η Κάποια Καποιοπούλου; 
Αυτές τις πανομοιότυπες διαφημίσεις για τα εργαστήρια δημοσιογραφίας μου θύμισε η σημερινή συνταγή. Εκείνες που απαριθμούν ένα ένα τα αστέρια που απαρτίζουν το γαλαξία της διαφημιζόμενης πραμάτειας και τραβούν, όπως το φως τις σκνίπες, τα μελλοντικά αστέρια ή τους περαστικούς διάττοντες. 
Το ίδιο συμβαίνει και με το ρύζι μου, που περιστοιχίζεται από όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστές των ημερών. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. 
Στο ίδιο πιάτο, λοιπόν, και το καστανό ρύζι; Και το χοντρό μπιζέλι; Και η διάσημη ελληνική φέτα; Και οι τραγανοί κολοκυθόσποροι; Και η πικάντικη ρόκα; Και οι πορφυροί σπόροι ροδιού; Όλα πατρίδα μας, κι αυτά κι εκείνα …


Καστανό ρύζι με μπιζέλια, φέτα και ρόκα 



ΦΛΟΥ  



υλικά:
150 γρ. καστανό ρύζι 
1 ζωμός κότας ή λαχανικών* 
2 κουταλιές ελαιόλαδο 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
300 γρ. μπιζέλια ή φασόλια (βρασμένα ή από κονσέρβα) 
25 γρ. κολοκυθόσποροι 
100 γρ. φέτα   
50 γρ. ρόκα


Για το ντρέσσινγκ:
1 κουταλιά σόγια σως (με ή χωρίς γλουτένη) 
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 
1/2 κουτ. γλ. σησαμέλαιο ή σπορέλαιο 
χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι ή 1 λάιμ 

Για το γαρνίρισμα: 2 κουταλιές σπόροι ροδιού
 
 
 

Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το ζωμό, για 30΄-35΄. Αν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη, χρησιμοποιούμε ζωμό χωρίς γλουτένη ή τον παραλείπουμε εντελώς. Μόλις το ρύζι μαλακώσει, το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το φαγητό ως κρύο πιάτο, ως ρυζοσαλάτα δηλαδή, βάζουμε το ρύζι στο ψυγείο για 30΄.
 
 

ΤΟ ΡΥΖΙ


Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε τους κολοκυθόσπορους απ’ το τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν. Βγάζουμε τους κολοκυθόσπορους και σωτάρουμε στο ίδιο τηγάνι ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες. 
Προσθέτουμε στο ρύζι τους κολοκυθόσπορους και το κρεμμυδάκι, τα μπιζέλια, αφού τα στραγγίξουμε και τα ξεπλύνουμε καλά, τη φέτα σε κυβάκια και τα φύλλα ρόκας. 
Ανακατεύουμε καλά.
 
 

ΚΑΙ Ο ΑΡΑΚΑΣ

ΡΟΚΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ



Αναμειγνύουμε τα υλικά για το ντρέσσινγκ και περιχύνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά και  σκορπίζουμε από πάνω τους σπόρους ροδιού.
Σερβίρουμε.
 
 
  
ΚΑΙ ΡΟΔΙ


ΑΡΤΙΣΤΙΚ


ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ





Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Τάρτα Tatin με κάστανα, σοκολάτα και χουρμάδες ...

… Κάστανα και σοκολάτα πάνε χέρι-χέρι με τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι που τα κάστανα είναι στην εποχή τους, κάτι η γέμιση της γαλοπούλας που απαιτεί μπόλικα και πάντα περισσεύουν, κάτι τα λογής λογής τρουφάκια και τα μαρόν γλασέ, οι κορμοί και τα μον μπλάν, τα σοκολατάκια και οι αφράτες μους, η φιλία έγινε σχέση κι η σχέση γάμος. Σοκολάτα και κάστανα κρέμασαν τα στέφανα κι εγκαταστάθηκαν δόξη και τιμή σε κάθε χριστουγεννιάτικη βιτρίνα που σέβεται τον εαυτό της.   
Κι επειδή κι εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, αλλά δεν έχω βιτρίνα παρότι κούκλα, έφτιαξα τη γιορτινή τάρτα που τα συνδυάζει μοναδικά, την …

Τάρτα Tatin με κάστανα, σοκολάτα και χουρμάδες





υλικά:
75 γρ. μαργαρίνη
90 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κάστανα (βρασμένα ή έτοιμα προβρασμένα)
80 γρ. χουρμάδες
1 φύλλο σφολιάτα
μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης

προαιρετικά: παγωτό βανίλια




Βάζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και ρίχνουμε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε μέχρι να λυώσουν καλά και να γυαλίσουν, ανακατεύοντας 2-3 φορές με σπάτουλα σιλικόνης.





Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, την προσθέτουμε στο ταψάκι και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να λυώσει εντελώς και η σοκολάτα.





Κόβουμε τα κάστανα στη μέση και τους χουρμάδες στα 4 και τα αραδιάζουμε στο ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. 

 

  



Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε δίσκο 28 εκ. και καλύπτουμε τα κάστανα και τους χουρμάδες, τρυπώνοντας τις άκρες της ζύμης από κάτω τους. Τρυπάμε τη σφολιάτα με πηρούνι.






 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου για 25΄-30΄ ή μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα. 
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για πολύ λίγο και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα και κολλήσει στο ταψάκι. 







Σερβίρουμε, προαιρετικά με μια μπάλα παγωτό και πασπαλίζοντας την τάρτα με τα χοντροτριμμένα φυστίκια Αιγίνης. 















Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Κουνέλι με τσίπουρο και δεντρολίβανο ...

… Έφτιαξα γαλοπούλα, έφτιαξα χοιρινό, ντολμάδες, γιουβαρλάκια, μέχρι και φασιανό. Τι άλλο μένει για να ολοκληρώσω το κλασσικό χριστουγεννιάτικο παλμαρέ; Λέω να προσπεράσω κυνήγια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια κι ελάφια και να στραφώ φέτος προς κάτι πιο απλό, σπαρτιάτικα λιτό, αλλά χριστουγεννιάτικο και εξαιρετικά γευστικό. 
Το κορίτσι φέτος θέλει, τα Χριστούγεννα κουνέλι …


Κουνέλι με τσίπουρο και δεντρολίβανο






υλικά:  
μισό κουνέλι 
1 κρεμμύδι 
1 σφηνάκι τσίπουρο 
μισό ποτηράκι λευκό κρασί 
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους 
1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο 
3 λωρίδες μπέικον
αλεύρι 

προαιρετικά: 50 γρ. καπνιστή πανσέτα





Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε σε φαρδειά κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κουνέλι απ’ όλες τις πλευρές. 






Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 
Το σωτάρουμε μαζί με το κρέας για 5΄ και προσθέτουμε το μπέικον σε κομμάτια. Όταν πάρει χρώμα, σβήνουμε με το τσίπουρο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.     


                            



Ανακατεύουμε για να ξεκολλήσουμε ό,τι έχει κολλήσει και τσικνίσει στον πάτο της κατσαρόλας και θα δώσει νοστιμιά στο φαγητό, και ρίχνουμε το κρασί και τη μουστάρδα.
 
Ανακατεύουμε ξανά απαλά για να διαλυθεί η μουστάρδα, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί κατά τα 3/4 το κρέας και αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο. 






Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να πέφτει το κρέας από το κόκκαλο και να εξατμιστεί το περισσότερο ζουμί (από 45΄-55΄). 

Αν θέλουμε να δώσουμε στο φαγητό μια πιο ιδιαίτερη γεύση μια και το κουνέλι είναι άπαχο κρέας, προσθέτουμε 15΄ πριν το τέλος του μαγειρέματος, καπνιστή πανσέτα κομμένη σε κυβάκια. 






Σερβίρουμε το κουνέλι σκέτο, με πουρέ ή με ρύζι. 









Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικη πίτσα - Τυροχιονάνθρωπος - Έλατο από κρακεράκια - Τάρανδος από τυράκι ...


Άλλος στολίζει έλατο, άλλος κέδρο, άλλος κλαριά κι άλλος καραβάκι. Εγώ στολίζω πίτσα – ενοχλώ, δεν ενοχλώ; 



 




Άλλος περιμένει να χιονίσει για να φτιάξει χιονάνθρωπο. Εγώ φτιάχνω με ό,τι βρω. Άλλοτε με παγωτό, άλλοτε με τυρί κρέμα ή μπάλες μοτσαρέλας. 







Άλλος κατεβάζει τα αλμυρά κρακεράκια πέντε-πέντε συνοδεύοντας μπύρες, ουίσκι και έτερα τερψιλαρύγγια. Εγώ φτιάχνω δεντράκια κι ύστερα τα στολίζω. 






Κι αν δεν έχω τι να κάνω τα τρίγωνα τυράκια, που αγόρασα μεγάλη γιατί δε μου τα αγόραζαν μικρή κι ούτε τώρα τα τρώω, τα φτιάχνω ταρανδάκια και τα χαζεύω … 





Είμαι σοβαρά, γιατρέ μου;