Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Μπανάνες φαντάσματα για το Halloween...

 ... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το πιο δημοφιλές φρούτο, δυσεύρετο και απλησίαστο στα μικράτα μας, τώρα είναι παντού και εξίσου απλησίαστο έτσι που τραβάει την ανηφόρα κι από τα 0,99 που το βρίσκαμε τώρα κυματίζει ανάμεσα σε 1,45 και 1,70. Τρομάζεις από την τιμή τους, ας τρομάξεις κι από τη μορφή τους, έτσι για να τιμήσουμε και το φετινό Halloween που η μια λαχτάρα ακολουθάει την άλλη. Και που δεν υπάρχει τίποτε πιο τρομακτικό από το λογαριασμό του ρεύματος και του πετρελαίου ...


Μπανάνες φαντάσματα για το Halloween



υλικά:
μπανάνες
σταγόνες σοκολάτας




Κόβουμε τις μπανάνες στη μέση. Αν έχουν μαύρα στίγματα, ακόμη καλύτερα.

Βάζουμε σταγόνες σοκολάτες για μάτια και στόμα.



 












Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Τρομακτικό χέρι από καρότα για το Halloween ...

 ... Δε βλέπεις τι γίνεται; Δώσε κι εσύ ένα χεράκιιιιιιιι ...





Τρομακτικό χέρι από καρότα για το Halloween



 
 
 
 
υλικά:
καρότα με τη ρίζα τους
παντζάρι βρασμένο




Διαλέγουμε καρότα που πουλιούνται με το ματσάκι και έχουν ακόμη επάνω τους τα φύλλα και τις ρίζες. Ακόμη καλύτερα αν είναι ατσούμπαλα, ροζιασμένα και με λίγο χώμα.



Τρίβουμε το παντζάρι στο χοντρό τρίφτη. Αν θέλουμε να τα φάμε μετά, πλένουμε ή καθαρίζουμε τα καρότα.
Τρυπώνουμε τα καρότα στο τριμμένο παντζάρι ώστε να μοιάζουν με τα δάχτυλα ενός τρομακτικού χεριού που ξεπροβάλλει απειλητικά.












Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Καροτόσουπα στον παρασκευαστή σούπας ...

 ... Τελικά πολύ καλά έκανα και αγόρασα σουποφτιάχτη. Είναι η μόνη μας ελπίδα να ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα. Με ένα μεγάλο μπωλ καυτή σούπα - και καυτερή μαζί αν αντέχουμε, θα ζεσταίνουμε ταυτόχρονα τα χέρια που θα το κρατάνε σφιχτά, τη μύτη που θα ανασαίνει τους υδρατμούς και την άδεια μας κοιλίτσα ...

 

 Καροτόσουπα στον παρασκευαστή σούπας

 

 

 

υλικά:
4-5 καρότα
1 λευκό κρεμμύδι
1 πατάτα
ζωμός κότας/λαχανικών/ζεστό νερό
καρυκεύματα της επιλογής μας (πιπέρι, κουρκουμάς, κάρρυ)
σκόρδο σε σκόνη

 

 

 

 

Καθαρίζουμε τα καρότα ή, αν είναι φρέσκα και εμπιστοσύνης, τα πλένουμε. 

 

 

 

 

Τα κόβουμε σε ροδέλες και τα βάζουμε στον παρασκευαστή.

 Κόβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε.

 

 

 

 

Σπάμε με το χέρι έναν κύβο, αν χρησιμοποιήσουμε.

 Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά.

 Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Εγώ δεν θέλω.

 Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι το δείκτη min του παρασκευαστή ή και παραπάνω αν μας αρέσουν οι ρευστές σούπες.

 Κλείνουμε το καπάκι και επιλέγουμε τη λειτουργία poureed soup.

 Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος μαγειρέματος ελέγχουμε τη γεύση.

 

 


 

Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος και να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να ενσωματωθεί. Εμένα μου αρέσει σκέτη και σκληροπυρηνική.

 

 

 

 

 Σερβίρουμε.





 



Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Κόκκινη φακή στον παρασκευαστή σούπας ...

 ... Ούτε πολλά σκεύη έχω, ούτε πολλές συσκευές, δεν κυνηγάω την τεχνολογία κι ας με κυνηγάει αυτή για να μου κάνει τη ζωή, λέει, πιο εύκολη. Τριάντα χρόνια μαγειρεύω κυρίως με δυο κατσαρόλες, μια μεγάλη Lagostina δώρο γάμου που αποδείχθηκε πιο ανθεκτική κι από μένα κι από το γάμο και μια Fissler εποχής, η γνωστή με το μπλε λελούδι - όχι στο πέτο και χωρίς γραβάντα.
Βλέπω πάντα με ενδιαφέρον όλα τα θαυματουργά που κυκλοφορούν διαρκώς και μας λύνουν τα χέρια αλλά τα δικά μου παραμένουν δεμένα και δεν μπαίνουν εύκολα στη τσέπη.
Παρόλα αυτά και μετά από πολύ σκέψη αγόρασα έναν παρασκευαστή σούπας, μια συσκευή που μοιάζει με μεγάλο βραστήρα και μπλέντερ και η οποία προφανώς φτιάχνει σούπες, τις οποίες αγαπώ πολύ. Μιλάμε βέβαια για χορτόσουπες ως επί το πλείστον, βελουτέ ή με κομμάτια κι όχι για ελληνικές κοτόσουπες και ψαρόσουπες. Μέχρι στιγμής έφτιαξα
κολοκυθόσουπα, μανιταρόσουπα, γαλλική κρεμμυδόσουπα και καροτόσουπα, μια εξαιρετική σάλτσα ντομάτας κι έναν πειραματικό πουρέ και αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου σε μια φακή ...


Κόκκινη φακή στον παρασκευαστή σούπας





υλικά:
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 πατάτα
150-200 γρ. φακή (εδώ κόκκινη)
ζωμός (εδώ κότας)




Η κόκκινη φακή θέλει πάντα καλό ξέπλυμα. Τη βάζουμε σε μπωλ με νερό να τη σκεπάζει και την αφήνουμε για 5΄-10΄. 

 Το νερό σταδιακά ασπρίζει και θολώνει. Το αδειάζουμε και πλένουμε τη φακή 3-4 φορές, μέχρι το νερό να βγαίνει διαυγές.

 

 

 

 

 Βάζουμε τη στραγγισμένη φακή στον παρασκευαστή. 

Κόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και την πατάτα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά.





Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κύβο ή να αλατοπιπερώσουμε.

Συμπληρώνουμε νερό μέχρι το σημείο min ή max του παρασκευαστή, ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή θέλουμε τη φακή.




 

 

Κλείνουμε τη συσκευή και ορίζουμε τη λειτουργία chunky. 

Μετά από 25΄ περίπου η διαδικασία ολοκληρώνεται.




 

 

Ελέγχουμε την πυκνότητα της φακής και αν θέλουμε την πολτοποιούμε περισσότερο. 

Δοκιμάζουμε και το αλατοπίπερο.






Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και ρίγανη.