… Πολλοί θαυμάζουν τη Jackie O, διαχρονικό λένε σύμβολο αρχοντιάς και κομψότητας. Η εικόνα της πάντα εντυπωσιακή και προσεγμένη, σοφά και άρτια φτιαγμένη. Εγώ πάντως, να πω την αμαρτία μου, ποτέ δεν τη συμπάθησα –πάντα μου φαινόταν μια ψυχρή υπολογίστρια και κάπως υποκρίτρια.
Άλλοι πάλι παραληρούν στη θέα της J Lo. Εδώ δεν μπορώ να πω τίποτε – καλοφτιαγμένη, ζουμερή και γήινη – χαλάλι της.
Εγώ με τη σειρά μου, δεν ψηφίζω ούτε JO ούτε J Lo. Ρίχνω δαγκωτό στον J. Ol. Τον κάπως ατσούμπαλο, αναμαλλιασμένο, ελαφρώς ψευδίζοντα, αεικίνητο και ευφυέστατο ‘γυμνό σεφ’. Από την απρόσιτη τελειότητα και τη χυμώδη θηλυκότητα –όμφακες εισίν- προτιμώ τη μαγειρική ικανότητα.
Μου αρέσουν οι ιδέες και οι προτάσεις του, η τρέλλα που κουβαλάει, η αυθεντικότητά του, ο άνισος αγώνας του υπέρ του υγιεινού φαγητού, οι σταυροφορίες κι οι εκστρατείες του όπου κρίνει ότι τον χρειάζονται ακόμη και χωρίς να τον θέλουν - όπως στο Huntington των ΗΠΑ, την περιοχή με τους περισσότερους παχύσαρκους παγκοσμίως.
Μου αρέσει που ακόμη χαρακτηρίζει τον εαυτό του ένα απλό Essex boy με δυσλεξία, που παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το σχολείο κι έχουν τέσσερα παιδιά –όλα με τα πιο τρελλά ονόματα που δεν μπορείς να φανταστείς, που παρουσιάζεται να παραλάβει ένα βραβείο αδειάζοντας στη σκηνή ένα καρότσι γεμάτο με όλη τη ζάχαρη που παίρνει ένα παιδί του δημοτικού μόνο από τη διατροφή του στο χώρο του σχολείου μπας και ταρακουνηθούν και ξυπνήσουν οι μακάρια κοιμώμενοι γονείς.
Πάνω απ’ όλα όμως μου αρέσουν οι συνταγές του. Μέχρι στιγμής καμμία δεν με έχει απογοητεύσει και αποκλείω να συμβεί στο μέλλον …
Ζουμερή μηλόπιτα με μούρα
υλικά:
6 μήλα διαφόρων ποικιλιών, κομμένα σε φέτες
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαργαρίνη
150 γρ. μούρα (μαύρα ή κόκκινα, φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1/2 κ. γλ. κανέλλα
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. μαργαρίνη, κρύα και κομμένη σε μικρούς κύβους
2 αυγά
ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
λίγο γάλα
Για να φτιάξουμε τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι και την άχνη.
Με γρήγορες κινήσεις σπάμε και ενσωματώνουμε τα κομμάτια της μαργαρίνης, δουλεύοντας το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τα αυγά και λίγο γάλα και δουλεύουμε απαλά, ίσα να ενοποιηθούν τα υλικά σε ζύμη.
Προσέχουμε να μη ζυμώσουμε πολύ, γιατί η ζύμη δεν θα γίνει τριφτή και τραγανή.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την αλευρώνουμε, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Βουτυρώνουμε μια βαθιά ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. και στρώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης.
Ανακατεύουμε τα μήλα με τα μούρα, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και λίγη κανέλλα και ρίχνουμε ανάμεσά τους τη μαργαρίνη κομμένη σε κομμάτια.
Αδειάζουμε τη γέμιση στη φόρμα.
Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με γάλα ή αυγό και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, ενώνοντας και στρίβοντας τις άκρες.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο αυγό ή γάλα, ραντίζουμε από ψηλά με μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα και τρυπάμε με πηρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη χαμηλότερη σχάρα, για 55΄-60΄.