… Chocoholic.
Οι Αμερικανοί, που είναι πολύ χαλαροί με τη γλώσσα τους, φτιάχνουν διαρκώς καινούριες λέξεις χωρίς να πολυσκοτίζονται για γραμματική και κανόνες. Κάπως έτσι η κατάληξη –holic έφυγε από το πρώτο συνθετικό της -το alcohol- και συνοδεύει πλέον οποιαδήποτε λέξη, προκειμένου να δηλώσει εθισμό ή κόλλημα.
Κι έτσι βαφτίσαμε workoholic το δύστυχο εργασιομανή, shopaholic την κυρία που αρρωσταίνει αν δεν κάνει την πιστωτική να εκραγεί, sugarholic τον κολλημένο στη ζάχαρη και βέβαια chocoholic τον σοκολατομανή.
Κι εμένα μου αρέσει η σοκολάτα, αλλά σε λογικά πλαίσια. Μια σοκολατίνα πού και πού ή λίγη τάρτα σοκολάτας για επιδόρπιο, ένα καυτό ρόφημα το χειμώνα, μια σοκολατόπιτα όταν θέλουμε να το κάψουμε κυρ-Στέφανε, μια ασπρόμαυρη τούρτα για τα γενέθλια, υγιεινά τρουφάκια με ταχίνι και πορτοκάλι, μια σωτήρια μπουκιά πικρής σοκολάτας όταν έχω υπόταση. Στο πρωινό μας πάντως, συχνά-πυκνά έχουμε …
Σοκολατένια μάφινς
υλικά:
1 ποτήρι ξυνόγαλο
1 3/4 ποτηριού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 ποτηριού ζάχαρη
1/2 ποτήρι λυωμένη μαργαρίνη
1/2 ποτήρι κακάο σκόνη
1/2 ποτήρι νιφάδες ή σταγόνες κουβερτούρας
1 αυγό
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ελάχιστο αλάτι
Αναμειγνύουμε σε ένα μπωλ όλα τα ξηρά υλικά: το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, την κουβερτούρα σε όποια μορφή προτιμάμε, τη σόδα, το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλάτι.
Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά: χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το ξυνόγαλο και τη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα ξηρά και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ξυνόγαλο ακόμη.
Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμες για μάφιν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄.
Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και βγάζουμε τα μάφινς σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Τρατάρουμε.
Αν δεν τα φάμε όλα σε 1-2 μέρες, τα τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα.
.