Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Σπανακόπιτα με πράσο και φέτα ...

... Στη χώρα του πουαρώ, του λαχανικού και όχι του ντετέκτιβ που τόνιζε μετ' επιτάσεως ότι ήταν the little Belgian man, εγώ ήρθα να φτιάξω σπανακοπρασόπιτα. Εδώ στην ξένη χώρα, αχ τι στεναχώρια. Ψάχνω φύλλο για να βρω, το σπανάκι ακριβό και τα πράσα είν' σα δέντρα, καίγομαι σαν τα κοιτώ μα θέλει πίτα η θυγατέρα ...

 

Σπανακόπιτα με πράσο και φέτα


 

 

υλικά:
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
800 γρ. σπανάκι (εδώ κατεψυγμένο)
2-3 πράσα
ή 1 γαλλικό γιγαντόπρασο (μόνο το λευκό μέρος)
άνηθος
φέτα

λίγος τραχανάς ή ρύζι

250 γρ. φύλλο κρούστας

 

 


 



Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια και τα φρέσκια κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα βάζουμε σε αντικολλητικό βαθύ τηγάνι με 2-3 κουταλιές λάδι.



 



 Προσθέτουμε και τα πράσα σε μισές ροδέλες.

 


Τα σωτάρουμε όλα σε μέτρια φωτιά για 10'.

 Αν θέλουμε σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.

 Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.





Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα πράσα (περίπου 20'), συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ζεστό νερό ή ζωμό.

 

 

 


Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά του.

 

 

 

Μπορούμε να βοηθήσουμε τη διαδικασία προσθέτοντας ελάχιστο τραχανά ή ρύζι που θα απορροφήσει τα παραπανίσια υγρά και θα νοστιμίσει τη γέμιση. 





Αποσύρουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε με τον άνηθο και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

 

 



Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε τη φέτα (εδώ μαζί με λίγο frommage blanc που το λένε τυρί και είναι σα γιαούρτι).





Λαδώνουμε ελαφρά ένα φύλλο και βάζουμε γέμιση στη μία του άκρη.





Τυλίγουμε ρολό.





Σχηματίζουμε σαλίγκαρο και βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.

Συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα φύλλα και τη γέμιση βάζοντας κάθε ρολό συνεχόμενα στο προηγούμενο, σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους.






Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας. Αν θέλουμε, τη ραντίζουμε ελαφρά και με λίγο νερό.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40' περίπου.

 Στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος προσπαθώντας να πετύχουμε όσο γίνεται πιο ομοιόμορφο ψήσιμο.

Αφήνουμε την πίτα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου.





Σερβίρουμε.






Με το απαραίτητο τζατζίκιπρέσβη της Ελλάδας που έχει κακομάθει τους απανταχού ξένους ...

 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου