... Οι πατάτες αρέσουν σ' όλο τον κόσμο - και πληθυσμιακά και γεωγραφικά. Εμένα δε μου αρέσουν - μόνο το Πάσχα τις έτρωγα ευχαρίστως για να αποφύγω το αρνί- αλλά είμαι μια ισχνήήή μειοψηφία.
Τις μαγειρεύω συχνά πάντως, όπως αποδεικνύεται και από το αλφαβητάριο, και σήμερα θα δω πώς μπορεί να βοηθήσει ο air fryer στις κλασσικές πατάτες λαδορίγανη ...
Πατάτες λαδορίγανη στον air fryer
υλικά:
3 μεγάλες πατάτες (χωρητικότητα air fryer 7 lt)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλιά ρίγανη
χυμός από 1 λεμόνι
1 κύβος (εδώ κότας)
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.
Τις κόβουμε κυδωνάτες αλλά όχι πολύ χοντρές.
Τις ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις αρτύνουμε με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη και λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά, εδώ με κουτάλα σιλικόνης για να μη γδαρθεί το σκεύος (έξτρα αξεσουάρ) της συσκευής.
Ρίχνουμε τον κύβο, 1 κούπα ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον air fryer για 5΄ στους 200 βαθμούς κελσίου.
Ψήνουμε για 10΄ στους 190 βαθμούς κελσίου.
Ελέγχουμε το ψήσιμο και το υγρό προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.
Ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες γυρίζοντάς τη ροδοκόκκινη πλευρά τους προς τα κάτω.
Ψήνουμε για άλλα 10΄ στους 180 βαθμούς (οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι είναι σχετικοί. Το ψήσιμο στον air fryer θέλει παρακολούθηση και προσαρμογή).
Σερβίρουμε.
Και με μια φέτα φέτα.