Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Λινγκουίνι με λιαστές ντομάτες και μυζήθρα …

… Κορίτσι μου, όλα για σένα. Δηλαδή όταν λέω όλα, δεν εννοώ όλα. Να φάει κι ο πατέρας σου ένα πιάτο, μην είμαστε και πλεονέκτες, νά ’μαστε και λογικοί.
Αλλά τα υπόλοιπα, όλα για σένα. Που έχεις μεγάλη αδυναμία τόσο στις λιαστές ντομάτες όσο και στην ξηρή μυζήθρα …
        
         
                   
Λινγκουίνι με λιαστές ντομάτες και μυζήθρα



          
         
                   
         
υλικά:
250 γρ. λινγκουίνι     
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές λάδι
120-150 γρ. λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
ξύσμα λεμονιού
μαϊντανός, βασιλικός ή δυόσμος
ξηρή μυζήθρα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)





Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές λωρίδες.







Βράζουμε τα λινγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και τα σουρώνουμε.



 


     

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε από το λάδι στο οποίο διατηρούνται οι λιαστές ντομάτες και είναι πιο αρωματικό) και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο, που έχουμε κόψει σε φετάκια.

Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά, να πάρουν γεύση από το σκορδόλαδο.









Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε ξανά. 

Νοστιμίζουμε με πιπέρι και σε 2΄ αποσύρουμε από τη φωτιά.









Αρωματίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού και δίνουμε χρώμα με τα φυλλαράκια του μαϊντανού.










Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με την ξηρή μυζήθρα.

























 
















Μια εμπλουτισμένη εκδοχή της aglio olio  (μακαρονάδα με σκόρδο και λάδι), γίνεται χορταστικά νηστίσιμη χωρίς τη μυζήθρα.






Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Λαζάνια φούρνου με μπρόκολο και τυριά …

… Δεν τα βρίσκεις εύκολα, τουλάχιστον στα μέρη μου, αλλά πού και πού βρίσκεις φρέσκα λαζάνια. Ευκολομαγείρευτα και δεκτικά σε κάθε είδους σάλτσα και συνδυασμό. Κι είναι ευκαιρία να τα βάλουμε στο φούρνο με μπρόκολο και τα τυριά που μείναν στο ψυγείο …
         

                   
Λαζάνια φούρνου με μπρόκολο και τυριά





       
               

υλικά:
1 μέτριο μπρόκολο
200 γρ. ανθότυρο
ή 100 γρ. ανθότυρο και 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα       
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
250 γρ. λαζάνια σε φύλλα
        
       
Για τη μπεσαμέλ:
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο






Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια.

 Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄ περίπου, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.






Προαιρετικά, ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο ή/και λάδι, ρίχνουμε 1 σκελίδα σκόρδο και το μπρόκολο, νοστιμίζουμε με πιπέρι και σωτάρουμε για 4΄-5΄.

Εμπλουτίζουμε με 1-2 κουταλιές τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά.
      

      
      

            

             
Για τη μπεσαμέλ, λυώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε για 2΄. 

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για 5΄περίπου, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ, που μόλις αρχίζει να πήζει.

 Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.







     
     
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ. 

Στρώνουμε μια σειρά λαζάνια, μοιράζουμε από πάνω το μισό μπρόκολο και ρίχνουμε ξανά μια κουτάλα μπεσαμέλ.







    
Σπάμε με το χέρι ανθότυρο και μοτσαρέλα και πασπαλίζουμε με γραβιέρα. 

Ραντίζουμε με λίγη μπεσαμέλ.

Στρώνουμε από πάνω τη δεύτερη στρώση λαζάνια.







     
Συνεχίζουμε με μια κουτάλα μπεσαμέλ, το υπόλοιπο μπρόκολο,  ανθότυρο, μοτσαρέλα και γραβιέρα.








Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια και στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.








Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄-25΄.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 10΄-15΄ακόμη, χρησιμοποιώντας, αν χρειαστεί, και το γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια.








Αφήνουμε τα λαζάνια σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄ τουλάχιστον, για να μπορούμε να τα κόψουμε.












Σερβίρουμε.