… Έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Εκτός εάν φέτος, λόγω περικοπών και ΔΝΤ, έρθουν μόνο τα Χριστούγεννα και αναβληθεί -αν δεν ματαιωθεί εντελώς- η Πρωτοχρονιά.
Κι αφού όλα πλέον ορίζονται με δόσεις, εμείς κάναμε –και φάγαμε ήδη - την πρώτη δόση μελομακάρονα. Τώρα περιμένουμε την έγκριση της τρόικας για να φτιάξουμε και τη 2η δόση κι αν όλα πάνε καλά θα εκταμιεύσουμε τα υλικά για την 3η δόση μετά τις 15 Δεκεμβρίου.
Κάθε χρονιά εμείς ξεκινάμε την παραγωγή μελομακάρονων από τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι τα Χριστούγεννα έχουμε φτιάξει και καταναλώσει 3 δόσεις. Εξάλλου μέσα στις γιορτές υπάρχουν τόσα πράγματα να φας, που τα μελομακάρονα γρήγορα ξεπερνιούνται. Ενώ έτσι τα χορταίνουμε χωρίς να τα βαρεθούμε κι έχουμε από νωρίς τις μυρωδιές, τη γεύση και την απαντοχή των Χριστουγέννων …
Μελομακάρονα
υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη ή μαργαρίνη λυωμένη
3 γρ. σόδα, 4 γρ. αμμωνία
κανέλλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελλόξυλο
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 2΄-3΄τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, 1 πορτοκάλι με τη φλούδα του κομμένο στη μέση και ένα κανελλόξυλο.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, τη φυτίνη, την άχνη, την αμμωνία, τη σόδα και τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι όλο μαζί.
Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Σιροπιάζουμε ρίχνοντας τα μελομακάρονα ζεστά στο κρύο σιρόπι.
Περιχύνουμε τα μελομακάρονα με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδι, ανακατεμένο με λίγη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο.
Αν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας να μη μείνει ούτε ψίχουλο, μας περισσέψουν μελομακάρονα μπορούμε, όπως κάναμε και με το τσουρέκι που μας περίσσεψε, να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για ένα ωραιότατο εκμέκ.
.