Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Χοιρινό με λάχανο …

… Βγήκανε τ' άστρα και τα λάχανα τ’ άσπρα
ντεμπουτάρουν σε πάγκους λαϊκής ...
Θα ορμήσω, δε χωρεί αμφιβολίας περί τούτου κύριε.
Κόκκινο το μάτι μου απ’ τις άπειρες ντομάτες, πράσινο από φυσικού του κι από όλα τα βλήτα, αγγουράκια, και γλυστρίδες που τρώγαμε τόσους μήνες, πολύ θέλει ο άνθρωπος να πέσει στις λαχανίδες;
Διάλεξα ένα αφράτο, άσπρο-άσπρο και  τριζάτο φρεσκοκομμένο λάχανο, να βάλω το μισό στον ατμομάγειρα με καρότα, κολοκυθάκια και κρεμμύδια για νά ’χουμε μπόλικες λαδολεμονάτες σαλάτες.
Και το άλλο μισό θα το μαγειρέψω δόξη και τιμή …



Χοιρινό με λάχανο



IMG_20180905_233930



υλικά:
700 γρ. χοιρινό με κόκκαλο
μισό αφράτο λάχανο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
3-4 κόκκοι μπαχάρι
πάπρικα (εδώ καπνιστή)




Διαλέγουμε οπωσδήποτε κρέας με κόκκαλο και λίγο ή περισσότερο λίπος για να γίνει νόστιμο το φαγητό. 

Εγώ προτιμώ να το φτιάχνω με δυο μεγάλες μπριζόλες ή τρεις μέτριες μπριζόλες αφού αφαιρέσω, αν δε με πάρουν χαμπάρι, το μισό λίπος τους.




Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς το μέχρι να αλλάξει χρώμα.



IMG_20180905_185654IMG_20180905_185850



Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.

     Όταν πάρει χρώμα και μαλακώσει το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.



IMG_20180905_190142IMG_20180905_190649IMG_20180905_190953



Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με πάπρικα και  μπαχάρι και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό.

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί καλά το κρέας. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.



IMG_20180905_191344IMG_20180905_191620IMG_20180905_191635



Κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε με το χέρι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα.



IMG_20180905_201038IMG_20180905_201121



Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το λάχανο να μαραθεί και να πέσει σε όγκο.
 

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς κρέας και λάχανο (από 40΄ μέχρι 1 ώρα σε πολύ σιγανή φωτιά).



IMG_20180905_202147IMG_20180905_220706



Η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη αλλά στο φαγητό να έχει αρκετό ζουμάκι. 

Προς το τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να βγάλουμε το καπάκι και να δυναμώσουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει η σάλτσα την πυκνότητα που θέλουμε.



IMG_20180905_223846IMG_20180905_223752



Σερβίρουμε.



IMG_20180905_233800

IMG_20180905_233749

IMG_20180905_233848

IMG_20180905_233753

IMG_20180905_233827

IMG_20180905_233852

IMG_20180905_233855

IMG_20180905_233918

IMG_20180905_233925





 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μωσαϊκό …

… Θα πέσεις στα
θα πέσεις στα
θα πέσεις στα μωσαϊκά
και θα παρακαλάς …



Μωσαϊκό



IMG_20180918_142055



υλικά:
250 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
200 γρ. ζάχαρη άχνη             
50 γρ. Κακάο
    4 κουταλιές κονιάκ         
250 γρ. μπισκότα Πτι-Μπερ

προαιρετικά: μια χούφτα καρύδια





Λυώνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαργαρίνη σε μεγάλο κατσαρολάκι. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την άχνη, το κακάο και το κονιάκ ανακατεύοντας με αυγοδάρτη.



IMG_20180917_164838IMG_20180917_165315IMG_20180917_165259



Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε κομμάτια.

Τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι μαζί με τα καρύδια, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.




IMG_20180917_163732IMG_20180917_165806IMG_20180917_165817IMG_20180917_165916




Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε ομοιόμορφα στη μία άκρη του το μείγμα των μπισκότων.

Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι και φροντίζουμε όλος ο κύλινδρος να έχει το ίδιο πάχος.




IMG_20180917_170023IMG_20180917_170117




Τυλίγουμε προσεκτικά το χαρτί ρολάροντάς το και σφίγγουμε καλά τις άκρες, στερεώνοντάς τες αν θέλουμε με δύο λαστιχάκια. 

Το γλυκό μοιάζει τώρα οπτικά  με σαλάμι, που είναι και η άλλη του δημοφιλής ονομασία εκτός από μωσαϊκό.



IMG_20180917_170508IMG_20180917_170605IMG_20180917_170613IMG_20180917_170807



Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη να σφίξει.

Ξετυλίγουμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε το γλυκό σε ροδέλες.



IMG_20180918_141647IMG_20180918_141723IMG_20180918_142133




Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.




IMG_20180918_142038IMG_20180918_142122IMG_20180922_144326IMG_20180918_142230IMG_20180922_144334









Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Καγιανάς με φέτα και σύγκλινο …

… Ο κύριος Δημήτρης, επίθετο δε μάθαμε ποτέ, δούλευε στην αντιπροσωπεία της SEAT πριν από δεκαπέντε χρόνια, όταν καταφέραμε επιτέλους να αγοράσουμε το πρώτο μας τετράπορτο αυτοκίνητο. Κομψότατος, ευγενέστατος και καλοφτιαγμένος, χωρίς γκρίζους κροτάφους και θεληματικό πηγούνι, παρόλα αυτά ένας γοητευτικός άντρας με αέρα και τρόπους. Τον βλέπαμε κάθε χρόνο που πηγαίναμε το αυτοκίνητο για σέρβις και λέγαμε δυο-τρεις κουβέντες.
Ύστερα ήρθε η κρίση, η αντιπροσωπεία έκλεισε, οι άνθρωποι σκορπίστηκαν.
Τον κύριο Δημήτρη τον ξαναείδαμε πέρυσι, στην καινούργια λαϊκή της περιοχής. Ήταν και πάλι πωλητής, σε πάγκο αυτή τη φορά. Το ίδιο ευγενικός και ευδιάθετος, το ίδιο γοητευτικός και χωρίς τα καλοραμμένα κουστούμια, πιο ηλιοκαμμένος από τη δουλειά στα μποστάνια και ευχαριστημένος στο νέο του πόστο. Ξανασυστηθήκαμε, μιλήσαμε και ξαναγίναμε πελάτες του. Δεν είχε ίχνος αμηχανίας ή βαρυγκώμιας. Έπεσε στη θάλασσα και κολύμπησε. Κι αντί για αμάξια με ισπανικά άλογα στη μηχανή, παινεύει τα λαχανικά και τα φρούτα του πάγκου του.
 Αν φορούσα καπέλο, θα του το έβγαζα. Χαίρομαι τους δυνατούς ανθρώπους, σχεδόν τους ζηλεύω.

Όπως ζήλεψα και τις ντομάτες απ’ τον κήπο τους. Γιατί ήταν κι αυτές αληθινές. Η καθεμιά με το σχήμα της, τη διαφορετική ωρίμανση, λίγο ατσούμπαλη και γι’ αυτό φυσική. Επιτέλους, μπορώ τώρα να φτιάξω τον παραδοσιακό λακωνικό ‘καγιανά’ …



Καγιανάς με φέτα και σύγκλινο



IMG_20180909_135336

IMG_20180913_140048



υλικά:
2 γινωμένες ντομάτες
3-4 αυγά
1 κομμάτι σύγκλινο
φέτα






Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Κόβουμε το σύγκλινο σε μικρούς κύβους.



IMG_20180909_132601
IMG_20180909_132609



Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τις ντομάτες. 

Μόλις πάρουν βράση τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σύγκλινο.  

Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας.



IMG_20180909_132412
IMG_20180909_132736
IMG_20180909_133404



Χτυπάμε τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. 

Ρίχνουμε πάνω στις ντομάτες τη φέτα κομμένη σε κύβους και περιχύνουμε με τα αυγά.



IMG_20180909_133732
IMG_20180909_133752
IMG_20180909_133845



Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά, γυρίζουμε με σπάτουλα για να ψηθεί και η άλλη. 

Ο καγιανάς πρέπει να είναι λίγο ζουμερός και όχι εντελώς στεγνός σαν ομελέτα.



IMG_20180909_134405
IMG_20180909_134403
IMG_20180909_134801



Σερβίρουμε αμέσως.




IMG_20180909_135222

IMG_20180909_135445

IMG_20180909_135328

IMG_20180909_135245

IMG_20180909_135340

IMG_20180909_135438





Επειδή έγινε ανάρπαστος, την επόμενη μέρα έφτιαξα ξανά καγιανά επιλέγοντας να ροδίσω πρώτα το σύγκλινο κι ύστερα να ρίξω τη ντομάτα. 

Πιο έντονη η γεύση, αδιόρατα πιο βαρύ το φαγητό.



IMG_20180913_132727
IMG_20180913_132918
IMG_20180913_133707
IMG_20180913_134112
IMG_20180913_134143
IMG_20180913_134209
IMG_20180913_134941
IMG_20180913_140025
IMG_20180913_140043
IMG_20180913_140048
IMG_20180913_140028
IMG_20180913_140101