… Βγήκανε τ' άστρα και τα λάχανα τ’ άσπρα
ντεμπουτάρουν σε πάγκους λαϊκής ...
Θα ορμήσω, δε χωρεί αμφιβολίας περί τούτου κύριε.
Κόκκινο το μάτι μου απ’ τις άπειρες ντομάτες, πράσινο από φυσικού του κι από όλα τα βλήτα, αγγουράκια, και γλυστρίδες που τρώγαμε τόσους μήνες, πολύ θέλει ο άνθρωπος να πέσει στις λαχανίδες;
Διάλεξα ένα αφράτο, άσπρο-άσπρο και τριζάτο φρεσκοκομμένο λάχανο, να βάλω το μισό στον ατμομάγειρα με καρότα, κολοκυθάκια και κρεμμύδια για νά ’χουμε μπόλικες λαδολεμονάτες σαλάτες.
Και το άλλο μισό θα το μαγειρέψω δόξη και τιμή …
Χοιρινό με λάχανο
υλικά:
700 γρ. χοιρινό με κόκκαλο
μισό αφράτο λάχανο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
3-4 κόκκοι μπαχάρι
πάπρικα (εδώ καπνιστή)
Διαλέγουμε οπωσδήποτε κρέας με κόκκαλο και λίγο ή περισσότερο λίπος για να γίνει νόστιμο το φαγητό.
Εγώ προτιμώ να το φτιάχνω με δυο μεγάλες μπριζόλες ή τρεις μέτριες μπριζόλες αφού αφαιρέσω, αν δε με πάρουν χαμπάρι, το μισό λίπος τους.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ροδίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς το μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
Όταν πάρει χρώμα και μαλακώσει το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με πάπρικα και μπαχάρι και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί καλά το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
Κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, τα ανοίγουμε με το χέρι και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το λάχανο να μαραθεί και να πέσει σε όγκο.
Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς κρέας και λάχανο (από 40΄ μέχρι 1 ώρα σε πολύ σιγανή φωτιά).
Η σάλτσα πρέπει να είναι δεμένη αλλά στο φαγητό να έχει αρκετό ζουμάκι.
Προς το τέλος του μαγειρέματος μπορούμε να βγάλουμε το καπάκι και να δυναμώσουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει η σάλτσα την πυκνότητα που θέλουμε.
Σερβίρουμε.