… Ο αστακός καθότανε στον πάγο και βαριότανε. Μέχρι που ήρθε εκείνη, εκείνη, εκείνη. Τον αγόρασε με χαρά, τον απόψυξε στοργικά, του έκανε ένα καυτό μπάνιο και τον ενθρόνισε θριαμβευτικά σ’ ένα ταψί γιουβέτσι …
Αστακός γιουβέτσι
υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό καρότο
1 κλαράκι σέλινο (προαιρετικά)
50 ml λευκό κρασί
100 γρ. ντοματοχυμός*
250 γρ. κριθαράκι
1 αστακός και το νερό στο οποίο έβρασε
Αφήνουμε τον αστακό να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή αποβραδίς στη συντήρηση του ψυγείου.
Τον βάζουμε να βράσει για 4΄-5΄ μαζί με το δαφνόφυλλο, το καρότο και το σέλινο. Τον βγάζουμε και, μόλις κρυώσει λίγο, τον κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα φέρνουμε 2-3 γύρες και προσθέτουμε το κριθαράκι. Καβουρντίζουμε μέχρι να λαδωθεί καλά και να ανακατευτεί με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και αρκετό από το νερό στο οποίο βράσαμε τον αστακό. Αδειάζουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα σε ταψί και καθίζουμε στο κέντρο του τα δυο κομμάτια του αστακού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄, ανακατεύοντας 1-2 φορές και συμπληρώνοντας, αν και όποτε χρειάζεται, από το νερό του αστακού.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γιουβέτσι να τραβήξει για 5΄ και σερβίρουμε, προαιρετικά με φλοίδες γραβιέρας.