… Είδα πολλές κι άλλες πολλές,
ψάχνω βδομάδες πριν τις γιορτές,
παλιά βιβλία με συνταγές,
νέες ιδέες στις εκπομπές.
Ως το πρωί σε μπλογκ και σάιτ,
το ίντερνετ σκανάρω every night …
Πόσες παλιές και κλασσικές, παράταιρες και νεωτερικές
τριφτές, αφράτες, φουσκωτές, τσουρέκια, κέικ, τάρτες γαλλικές.
Μα … καμμιά τους δε μου κάνει τη χρονιά για να μ’ αλλάξει
κι ούτε τό ’βαλα μαράζι, θα το λύσω, δε με νοιάζει.
Είπα ν’ αλλάξω τακτική,
να φτιάξω φέτος άλλου συνταγή
μήπως αλλάξει το χαρτί,
μήπως κι η τύχη μου συγκινηθεί.
Έψαξα υπόγεια, ρετιρέ, σε Παραδείση και Τσελεμεντέ
πόσες πολίτικες, βαριές, λιτές, βουτυρολάγνες ή στεγνές.
Μα … καμμιά τους δε μου κάνει τη χρονιά για να μ’ αλλάξει
κι ούτε τό ’βαλα μαράζι, θα το λύσω, δε με νοιάζει.
Δεν θέλω να παραστήσω την Τουραντό της κουζίνας και να ξεπαστρεύω τη μία μετά την άλλη τις συνταγές για βασιλόπιτα, αλλά τι να κάνω;
Όλες έχουν από 4 έως 6 αυγά - αν ήθελα να φάω τόσα αυγά, θα έφτιαχνα ομελέτα.
Έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, τουλάχιστον 1 πακέτο βούτυρο -αν ήθελα τόσο ζωικό λίπος θα έφτιαχνα αρνί.
Άλλες θέλουν πολύ χτύπημα, μαρέγκα, στοργή και προδέρμ -αν είχα τόσο χρόνο, παντρευόμουνα.
Εγώ θέλω μια βασιλόπιτα αρωματική, αέρινη, με διακριτική αλλά αξέχαστη γοητεία. Νομίζω ότι θα μεταμορφώσω το μαροκινό μου κέικ σε βασιλόπιτα. Μοσχοβολάει κάρδαμο, κανέλλα και ροδόνερο, δε θέλει καθόλου χτύπημα, σε μια ωρίτσα θα είναι έτοιμη και, το σπουδαιότερο, αποκλείεται να μην την πετύχει όποιος τη φτιάχνει.
Και να βρει μια να της μοιάζει …
Βασιλόπιτα με κάρδαμο, γιαούρτι και ροδόνερο
υλικά:
200 γρ. κόκκινη φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της)
150 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αμύγδαλα (ωμά και ανάλατα)
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
280 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (2%)
150 ml ηλιέλαιο
ξύσμα από μισό λεμόνι
μισό κ.γλ. κοπανισμένο κάρδαμο (κακουλέ)
μισό κ. γλ. κανέλα
2 κουτ. σούπας ροδόνερο (ή ανθόνερο)
Για το γλάσσο:
ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 κουτ. σούπας γάλα ή 2 ατομικές μερίδες γάλα εβαπορέ
1 κουτ. σούπας ροδόνερο
Προτιμάμε να αγοράσουμε ολόκληρους καρπούς κάρδαμου (υπάρχουν σε όλα τα σούπερ-μάρκετ σε σακουλάκια με το όνομα κάρδαμο ή κακουλέ) για να διατηρούν όλο το άρωμά τους. Πατάμε ελαφρά τον καρπό για να ανοίξει, βγάζουμε τα σποράκια και τα κοπανίζουμε στο γουδί.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε πιατάκι χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε (να τα ασπρίσουμε δηλαδή) και τα περνάμε από τα μικροκύματα να καβουρντιστούν και να μοσχομυρίσουν. Τα αλέθουμε στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε τη φαρίνα με το μπέικιν και προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο και τη ζάχαρη.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το ξύσμα. Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το κάρδαμο, την κανέλλα και το ροδόνερο και διπλώνουμε τη ζύμη με σπάτουλα για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο ένα κέρμα και το ρίχνουμε στη ζύμη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε, ή στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄περίπου, ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα με την οποία θα το τρυπήσουμε.
Μόλις κρυώσει λίγο, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Μπορούμε να την πασπαλίσουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και να φτιάξουμε το 2017 με σταφίδες ή σπόρους ροδιού ή να την περιχύσουμε με γλάσσο.
Για να φτιάξουμε το γλάσσο, κοσκινίζουμε σε ένα μπωλ άχνη και ρίχνουμε το μισό γάλα και, αν χρησιμοποιήσουμε, το ροδόνερο. Ανακατεύουμε καλά με πηρούνι, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε άχνη ανακατεύοντας, μέχρι το γλάσσο να φτάσει την επιθυμητή πυκνότητα και ποσότητα. Αν θέλουμε το γλάσσο πιο παχύ προσθέτουμε άχνη, αν το θέλουμε πιο αραιό λίγο γάλα ή νερό ακόμη.
Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσσο και το αφήνουμε να σφίξει.
Σχηματίζουμε το 2017 με λυωμένη κουβερτούρα.
Να είναι μια καλή χρονιά.
.