… Ήταν τα πρώτα για φέτος κι εγώ ήμουν η πρώτη για φέτος. Που έτρεξε να πιάσει θέση μπροστά στον πάγκο για να πάρει το καϊμάκι. Και να διαλέξει ένα-ένα τα δαμάσκηνα για το φετινό …
Δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού
υλικά:
2 κιλά δαμάσκηνα
1400 γρ. ζάχαρη
2,5-3 ποτήρια νερό
χυμός από μισό λεμόνι
γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
προαιρετικά: αμύγδαλα ασπρισμένα
Σαπουνίζουμε προσεκτικά τα δαμάσκηνα και τα ξεπλένουμε καλά.
Κάνουμε μια μικρή τομή με μαχαίρι στο κάτω μέρος τους ή χαράζουμε ένα σταυρό.
Βγάζουμε το κουκούτσι σπρώχνοντάς το με ένα μεγάλο καρφί ή με τη μύτη ενός ψαλιδιού.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 5΄.
Ρίχνουμε προσεκτικά τα δαμάσκηνα και τα μοσχοκάρφια και περιμένουμε να πάρουν βράση.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού σχηματίζεται αφρός τον οποίον ξαφρίζουμε με κουτάλι συγκεντρώνοντάς τον προς τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν τα δαμάσκηνα και να δέσει το σιρόπι.
Ανάλογα με το φρούτο, χρειάζονται από 30΄ έως 40΄.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε το γλυκό να πάρει 2-3 βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τα καπάκια από τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε και βάζουμε τα βάζα ανοιχτά στο φούρνο έχοντας δίπλα σε κάθε βάζο το καπάκι του για να μπορούμε μετά να τα ξεχωρίσουμε.
Αφήνουμε τα βάζα στους 120 βαθμούς κελσίου για 20΄-30΄ να αποστειρωθούν.
Πιάνουμε προσεκτικά με γάντι σιλικόνης ή χοντρή πετσέτα τα βάζα και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω με γλυκό.
Κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα δικά μας διατηρήθηκαν χωρίς πρόβλημα ακόμη και δύο χρόνια.