Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Αγιοβασιλάκια από τυράκια ...

 ...  Είναι όμορφα, εύκολα, ξεχωριστά και τρισχαριτωμένα. Κι όταν τα κοιτάς ξεχνιέσαι για λίγο και ξαναγίνεσαι παιδί. Έστω μέχρι να σβήσει το σπίρτο ...


Αγιοβασιλάκια από τυράκια



υλικά:
τυράκια Babybel
πάστα ελιάς Καλαμών
μαγιονέζα ή τυρί κρέμα





Ανοίγουμε τα τυράκια, βγάζουμε το μισό περιτύλιγμα και αφήνουμε το άλλο μισό, που θα είναι το σκουφί του Αη-Βασίλη.

Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, παίρνουμε λίγη πάστα ελιάς και σχηματίζουμε τα μάτια.





Κόβοντας ένα κυκλάκι από το περιτύλιγμα, βάζουμε και τη μύτη κι έχουμε το νου μας να τη βγάλουμε, όπως και το σκουφί, πριν τα φάνε τα πιτσιρίκια μας.

Με μαγιονέζα σχηματίζουμε τη γενειάδα και τη φούντα στο σκουφί.

Τρατάρουμε.












Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ρολάκια αλλαντικών με αχλάδι και μπλε τυρί ...

 ... Έτσι είναι άμα ανοίγεις παρτίδες με τη Γαλλία, βρίσκεις συνταγές με ροκφόρ και ψάχνεις τις τσέπες σου. Ωραία, εύκολα και γιορτινά τα ρολάκια, αχλάδι και καρύδια έχω, μπρεζάολα και ροκφόρ ούτε έχω, ούτε θέλω/μπορώ να πάρω. Βρίσκω όμως ποικιλία γνωστών ιταλικών αλλαντικών σε 1+1 προσφορά και στη μισή τιμή λόγω σύντομης ημερομηνίας λήξης. Κι αντί για το ροκφόρ των 32-45 ευρώ το κιλό, μπλε τυρί των 12 ευρώ. Μένει το τύλιγμα που είναι πανεύκολο ...




Ρολάκια αλλαντικών με αχλάδι και μπλε τυρί





υλικά:
αλλαντικό μπρεζάολα (εδώ προσιούτο, coppa και σαλάμι Μιλάνου)
1 αχλάδι
100 γρ. ροκφόρ (εδώ μπλε τυρί)
καρυδόψιχα 
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1 κουταλιά μπαλσάμικο
1 κουτ. τσ. μέλι

προαιρετικά: σχοινόπρασο ή φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι




Περνάμε τα καρύδια από το φούρνο μικροκυμάτων να καβουρντιστούν ελαφρά και να νοστιμέψουν.

Τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.




Καθαρίζουμε το αχλάδι και το κόβουμε σε φέτες. Λεπτότερες από αυτές στις φωτογραφίες που μετά τις έκοψα, τις χώρισα στα δυο.





Βάζουμε σε μπωλ τις φέτες του αχλαδιού και τις περιχύνουμε με το λεμόνι, το μπαλσάμικο και το μέλι. Βάζουμε και το σχοινόπρασο αν θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.





Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.





Σπάμε με το χέρι ή με το πηρούνι το τυρί σε χοντρά τρίμματα.





Βάζουμε σε μια φέτα αλλαντικού μια φέτα αχλάδι.





Ρίχνουμε από πάνω τυρί και καρύδια.





Τυλίγουμε ρολάκια.





Τα αραδιάζουμε σε πιάτα ή πιατέλα.





Σερβίρουμε.








Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικο αστέρι από σφολιάτα ...

... Τ' αστέρι του βοριά θα φέρει ξαστεριά, άστρο φωτεινό θά 'βγει γιορτινό, κανένα τους όμως δεν τρώγεται.
Ενώ το δικό μου είναι και χριστουγεννιάτικο, είναι και όμορφο, είναι και γιορτινό, είναι και βρώσιμο. Διότι είμαι και πλεονέκτρα είμαι και λογική όταν πεινάω ...


Χριστουγεννιάτικο αστέρι από σφολιάτα



υλικά:
3 φύλλα σφολιάτας
μαρμελάδα ράσμπερρυ ή άλλο κόκκινο φρούτο

1 αυγό




Αν θέλουμε ένα μεγάλο αστέρι, χρησιμοποιούμε 3 φύλλα σφολιάτας και κόβουμε κύκλους με μεγαλύτερη διάμετρο. Επειδή το δικό μου είναι Ι.Χ. και μινιόν, έκοψα μικρότερους κύκλους από τα 2 φύλλα και ένωσα τα κουρελάκια για τον τρίτο κύκλο - χωρίς την κιμωλία ή τα prequel.
Μια επιλογή με τίμημα την ταλαιπωρία της σφολιάτας και λιγότερο φούσκωμα.

Και διάλεξα μαρμελάδα ράσμπερρυ για το φωτεινό κόκκινο χρώμα της. Χρησιμοποιούμε μαρμελάδα στο χρώμα που προτιμάμε ή πέστο, λίγο τυρί και κουκουνάρι αν θέλουμε το αστέρι πράσινο και αλμυρό.




Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και ενώνουμε τα τσακίσματα που συνήθως σπάνε με το άνοιγμα.





Κόβουμε 3 ισομεγέθεις δίσκους.

Οι δικοί μου έχουν διάμετρο 25 εκ. 





Βάζουμε τον πρώτο δίσκο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τον αλείφουμε γενναιόδωρα με μαρμελάδα.





Καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο και αλείφουμε ξανά με μαρμελάδα.





Βάζουμε και τον τρίτο δίσκο ολοκληρώνοντας τη συναρμολόγηση.





Βάζουμε στο κέντρο του γλυκού ένα κουπ πατ ή ποτήρι με διάμετρο 6-7 εκ.

Ξεκινώντας περιφερειακά του ποτηριού, κόβουμε σταυρωτά σε 4 κομμάτια.





Στη συνέχεια κόβουμε κάθε κομμάτι που προέκυψε στα 3 και έχουμε 12.





Πιάνοντας κάθε κομμάτι από την άκρη το στριφογυρίζουμε πολλές φορές.

Ενώνουμε ανά δύο τις άκρες των διπλανών κομματιών.





Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με χτυπημένο αυγό. Αν θέλουμε να το αποφύγουμε, αλείφουμε με λίγο γάλα.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου, ανάλογα με το φούρνο και τις λειτουργίες του.





Ξεφουρνίζουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.





Τρατάρουμε.