… Πέρασα Νικηφόρο, πέρασα Αδριανή, τράβηξα για Σταυρούπολη, Ροδόπη ακριανή.
Προορισμός τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Μια περιοχή τόσο ιδιαίτερη, που δύσκολα μπορεί κάποιος να περιγράψει.
Από τον Εχίνο ξεκινήσαμε, Πομακοχώρι από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά, χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά.
Οι άνθρωποι, παρότι συγκρατημένοι απέναντι στον ξένο, ευγενικοί –θα μας καλημερίσουν και θα ενδιαφερθούν για το πώς βρεθήκαμε στα μέρη τους. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και τριγυρνάμε στα ανηφορικά στενοσόκακα.
Χωριά και χωριουδάκια ξεφυτρώνουν σε κάθε σημείο της διαδρομής. Περνάμε από τη Μύκη, όπου οι γυναίκες φορούν ακόμη την παραδοσιακή φορεσιά με το άσπρο μαντήλι και την κοκκινόμαυρη ποδιά – κλεφτές ματιές κι ούτε λόγος για φωτογραφίες
Όμορφη κι ολοζώντανη η Πάχνη, αν και χάνεσαι στα δαιδαλώδη δρομάκια της, που μετά βίας χωρούν ένα αυτοκίνητο.
Σ’ όλη τη διαδρομή ξεχωρίζουν οι δεκάδες βρύσες –αναθήματα στη μνήμη μουσουλμάνων, παρόμοια με τα χριστιανικά εικονίσματα που βρίσκονται σε όλους τους δρόμους.
Τραβάμε για την Κοτύλη για να επισκεφθούμε το συνεταιρισμό γυναικών του χωριού. Είχαμε δει εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς τους στο περίπτερο που έχουν κάθε χρόνο στις γιορτές του Νέστου και θέλαμε οπωσδήποτε να τις συναντήσουμε.
Όμορφο χωριό η Κοτύλη, αλλά κλειστό. Το άγνωστο αυτοκίνητο τραβάει αμέσως την προσοχή και τα επιφυλακτικά βλέμματα. Κουρτινάκια τραβιούνται με τρόπο και οι άντρες από τα καφενεία μας ακολουθούν με τα μάτια.
Μεγάλο το τόλμημα των γυναικών του χωριού και όχι εύκολο. Αν βρεθείτε στα μέρη τους, αξίζουν και με το παραπάνω μια επίσκεψή σας. Θα αγοράσετε χειροποίητα εργόχειρα που δύσκολα βρίσκονται στις μέρες μας, σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες, αλλά –πάνω απ’ όλα θα στηρίξετε και θα ενθαρρύνετε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και προσπάθεια.
Διαλέξαμε χειροποίητα τερλίκια για μικρούς και μεγάλους …
… πολύχρωμες μαντίλες με περίτεχνα τελειώματα …
… γλυκά κουταλιού κλασσικά όπως το σύκο ή το πορτοκάλι, και πιο ιδιαίτερα όπως το κάστανο, το λεμόνι, το μελιτζανάκι ή η κολοκύθα.
Και άφθονες μαρμελάδες.
Κι όταν πεινάσετε, αν είστε φίλοι του κρέατος, θα βρεθείτε στον παράδεισο:
ντόπια κρέατα, λουκάνικα και καβουρμάδες, λιπάκι που στάζει τσιτσιρίζοντας στα κάρβουνα αφήνοντας κολασμένες μυρωδιές και φυσικά ο κλασσικός ξακουστός τζιγεροσαρμάς της περιοχής.
Έναν αέρα της περιοχής φέρνει πάντα μαζί του ο καβουρμάς, που δε λείπει απ’ το ψυγείο ή την κατάψυξή μας.
Ιδίως όταν είναι μαγειρεμένος με τρόπο που ανακαλεί μυρωδιές και γεύσεις πανηγυρίσιες …
Καβουρμάς με πλιγούρι
υλικά:
300 γρ. καβουρμάς
1 κρεμμύδι
2 ντομάτες περασμένες στο χοντρό τρίφτη
μαϊντανός
1 δαφνόφυλλο
λίγο άσπρο κρασί
1,5 κούπα πλιγούρι
3-4 κούπες ζεστό νερό ή ζωμός
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σ’ ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον καβουρμά, τον οποίο έχουμε ανοίξει με πηρούνι.
Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το δαφνόφυλλο και –αν θέλουμε- αλατοπίπερο.
Μαγειρεύουμε για 5΄και αδειάζουμε τον καβουρμά με τη σάλτσα του σ’ ένα ταψάκι 20 εκ.
Καπακώνουμε με ένα μεγαλύτερο ταψί και αναποδογυρίζουμε δημιουργώντας μια μικρή αυτοσχέδια γάστρα.
Ρίχνουμε στο κενό γύρω από το μικρό ταψάκι 1,5 φλυτζάνι πλιγούρι και το διπλάσιο νερό ή ζωμό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό.
Αφαιρούμε το μικρό ταψάκι με προσοχή.
Σερβίρουμε με το ταψί καθώς η εικόνα του φαγητού είναι εντυπωσιακή με τον καβουρμά στο κέντρο και το πλιγούρι γύρω-γύρω.
.