Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Πατσαβουρόπιτα με πορτοκάλι …

… Αυτά τα τεμπελόπιτες, της ακαμάτρας, της τσαπατσούλας και τα τοιαύτα να τα ξεχάσεις. Επειδή πατσαβουριάζουμε το φύλλο δε θα μας βγει και τ’ όνομα. Τεχνική δηλώνει κι όχι τεμπελιά. Άντε τώρα μην προσβληθούν οι ζαγορίσιες και ψάχνεις μέρος να κρυφτείς …



Πατσαβουρόπιτα με πορτοκάλι



IMG_20181013_201228



υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Χρησιμοποιώντας το κεσεδάκι ως μεζούρα:
3/4 ηλιέλαιο
1/2 ζάχαρη

1 αυγό
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμός από 1/2 πορτοκάλι
1 κανελόξυλο






Βάζουμε σε μπωλ το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το μπέικιν, το αυγό και το χυμό πορτοκαλιού.

Χτυπάμε για 5΄ μέχρι να έχουμε μια ρευστή κρέμα.



IMG_20181013_165551IMG_20181013_170047



Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές κρέμα.



IMG_20181013_170553IMG_20181013_170724IMG_20181013_170917



Πιάνοντας το φύλλο από τις άκρες, αρχίζουμε να το σουρώνουμε δημιουργώντας πτυχώσεις.



IMG_20181013_170922IMG_20181013_170925IMG_20181013_170928IMG_20181013_170743



Βάζουμε το φύλλο σε λαδωμένο στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.



IMG_20181013_170758IMG_20181013_170935IMG_20181013_171000IMG_20181013_171003IMG_20181013_171341



Περιχύνουμε την πίτα με την κρέμα που έχει περισσέψει και την αφήνουμε για μισή ώρα να τραβήξει και να αφρατέψει.



IMG_20181013_171624IMG_20181013_171620IMG_20181013_171629IMG_20181013_171639



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35-40΄.



IMG_20181013_183056IMG_20181013_183049_1



10΄ πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 3΄-4΄ τα υλικά του μαζί με τη στυμμένη κούπα του μισού πορτοκαλιού.



IMG_20181013_183114IMG_20181013_183524



Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο, ρίχνοντας πρώτα 1-2 κουτάλες σιρόπι.

 Περιμένουμε να απορροφηθεί, ξαναρίχνουμε σιρόπι και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια για να φτάσει μέχρι κάτω το σιρόπι. 

Συνεχίζουμε ρίχνοντας  λίγο-λίγο όλο το σιρόπι.

Αφήνουμε την πίτα να τραβήξει το σιρόπι.



IMG_20181013_183633IMG_20181013_184718



Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Χωρίς σαντιγές, παγωτά, μπάι μπάι και ζεστά νερά.



IMG_20181013_201218

IMG_20181013_201234

IMG_20181013_201244

IMG_20181013_201225

IMG_20181013_201306

IMG_20181013_201253








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου