… Όποιος έχει μασιά δεν καίει τα χέρια του, λέει η Κατίνα και το εφαρμόζει σε κάθε ευκαιρία.
Αντίστοιχα όποιος έχει αρτοπαρασκευαστή δε χρειάζεται να αγοράζει έτοιμη ζύμη για πίτσα ή να ζυμώνει και να παραφυλάει με πετσετούλες και κουβερτούλες μην τυχόν κι η μη-μου-άπτου κρυώσει, ξεφουσκώσει ή κάτσει.
Άλλο πράγμα η φρέσκια ζύμη όπως και να το κάνεις. Απαλή, εύπλαστη, με την υπόξινη μυρωδιά της μαγιάς να γαργαλάει τα ρουθούνια. Για να μην πω για την αυθεντική, ρουστίκ εικόνα της όταν την ανοίγεις με τα χέρια. Ούτε τέλεια ημικύκλια, ούτε πάχος μετρημένο με το υποδεκάμετρο.
Αν είχαμε και μια ηφαιστειακή πέτρα -ας ήταν και ξυλόφουρνος- για να την ψήσουμε ...
Πίτσα με λαχανικά και σαλάμι
υλικά:
1 δόση ζύμη για πίτσα (έτοιμη ή σπιτική)
250 γρ. σάλτσα ντομάτας
(ή πασσάτα με αλάτι, πιπέρι, λάδι και ρίγανη)
150 γρ. ανάμικτα λαχανικά (βρασμένα ή από κονσέρβα)
100 γρ. σαλάμι αέρος
30 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Ανοίγουμε τη ζύμη, φτιάχνουμε 2 ή 4 στρογγυλούς δίσκους και την αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστεί.
Βάζουμε τις βάσεις σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις αλείφουμε με τη σάλτσα ντομάτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 7΄-8΄.
Μοιράζουμε σε κάθε πίτσα τα λαχανικά και το σαλάμι και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5΄-7΄ και ξεφουρνίζουμε.