Ουκ αν λάβοις.
… Ήταν η σαββατιάτικη πολυτέλειά μας, ξεκίνησε τυχαία κι έγινε το εβδομαδιαίο καλόπιασμα στον εαυτό μας, μετά την κούραση της εβδομάδας. Όποιος ξυπνούσε πρώτος το πρωί του Σαββάτου, πήγαινε στο φούρνο κι αγόραζε από μια σιροπιαστή μηλόπιτα για τον καθένα.
Κι όταν γύριζε, ετοίμαζε μέχρι να ξυπνήσουν οι υπόλοιποι ένα μεγαλοπρεπές τραπέζι πρωινού, με χυμούς, καφέ, γάλα και ροφήματα, χρωματιστά σουπλά και ασορτί σερβίτσια – με όλα τα φι, χι, ψι κι ωμέγα, που έλεγε κι ο Ηλίας του 16ου. Κι έτσι ξεκίναγε η μέρα γλυκά, χαλαρά κι όμορφα.
Με την πρώτη αύξηση στις τιμές των υλικών, η μηλόπιτα ανέβηκε ένα σκαλάκι. Δε βαριέσαι, είπαμε, χαλάλι, ας μη χαλάσουμε το Σάββατό μας. Με την αύξηση του ΦΠΑ, ανέβηκε κι άλλα δύο σκαλιά. Κάπως σαν να μας πείραξε. Την τελευταία φορά που πήγα, μου ζήτησαν 1,40 €.
… κι η Helena σαν τ’ άκουσε, πολύ της κακοφάνη
αφήνει γεια στο φούρναρη και γεια στους μαθητάδες
άμα με δείτε γράψτε μου, δω να ξαναπατήσω
σηκώνω τα μανίκια μου και φτιάχνω μοναχή μου…
Σιροπιαστές μηλόπιτες με σφολιάτα
υλικά:
1 βαζάκι μαρμελάδα ή πελτές μήλου
2-3 μήλα (ξινόμηλο, στάρκιν, φυρίκι)
2 κουταλιές ζάχαρη
2 φύλλα σφολιάτας
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
χυμός από μισό λεμόνι
Κόβουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε 4 μεγάλα ή 8 μικρά τετράγωνα κομμάτια το καθένα.
Βάζουμε πάνω από τη μαρμελάδα κομμάτια μήλου, διπλώνουμε και κλείνουμε κάθε μηλόπιτα.
Αν φουσκώσουν πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τις τρυπάμε ξανά με πηρούνι, ανοίγοντας λίγο το φούρνο.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ τα υλικά του και σιροπιάζουμε τις μηλόπιτες χλιαρές.
Μπορούμε να φτιάξουμε τη μηλόπιτα μόνο με πελτέ μήλου, παραλείποντας το στάδιο με τα φρέσκα μήλα.
Για να είναι νηστίσιμη η μηλόπιτα, διαλέγουμε σφολιάτα χωρίς βούτυρο, αλλά με φυτικά λιπαρά.