... Μέσα απ' τη ζωή βγαλμένα είναι τα τραγούδια και μην κοιτάς που εσύ γελάς και δεν τα πιστεύεις, γνωστή ατάσθαλη εξάλλου και τσιριμπίμ τσιριμπόμ.
Δώσε βάση στην πενιά μανταμίτσα:
Κάρυ ξηγιέσαι κοριτσάκι μου γλυκό
το κάρυ τώρα σ' έχει πλέον ξελογιάσει
δυο χούφτες κάρυ στο βραστό, μια στο ψητό
και τη μαγειρική μου έχεις πια ξεχάσει
Περιφρονείς την κατσαρόλα μου τρελή
τρελή μανία με το κάρυ σ' έχει πιάσει
κρέας, γιαούρτι, κάρυ μέχρι στο τυρί;
μα δεν πειράζει μόδα είναι θα περάσει
Πόσες φακές με κάρυ πια να φας; Και κίτρινες και κόκκινες και πολύχρωμες;
Στην πράσινη φακή μου ξαναγύρισες
και πρώτη-πρώτη να σου φτιάξω μου τη ζήτησες ...
Φακές σούπα
υλικά:
250 γρ. πράσινη φακή
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 πατάτα
1 ντομάτα
ζωμός κότας ή λαχανικών
Κόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια.
Ξεπλένουμε καλά τη φακή κάτω από τρεχούμενο νερό.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε λίγο νερό, καπακώνουμε και αχνίζουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά περίπου, να μαλακώσει. Μόλις εξατμιστεί το νερό νγάζουμε το καπάκι και ανακατεύουμε να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε το καρότο και την πατάτα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη φακή και σωτάρουμε για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε τον κύβο/ζωμό και τη ντομάτα και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για άλλα 2΄-3΄ .
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν όλα, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η φακή (περίπου 40΄).
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, ζεστό νερό.
Στο τέλος, αν θέλουμε πιο χυλωμένη τη φακή, ξεκαπακώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χυλώσει.
Σερβίρουμε με λίγο ξύδι και ωμό ελαιόλαδο.
Ιδανικά, με σαρδέλες του κουτιού, ελιές και μπόλικο ψωμί.