… Μες του Αιγαίου τα νησιά μπορεί να φτερουγίζουν αγγέλοι, αλλά και το Ιόνιο έχει τις χάρες του. Μουσικές, μπάντες, καντάδες, ευγένεια και κελαηδιστή ντοπιολαλιά, μάντολες, τζιτζιμπίρες, τυριά κι αλλαντικά και μια κουζίνα τόσο ιδιαίτερη, με τις επιρροές που δέχτηκε και αφομοίωσε. Επτανησιακή η φετινή βασιλόπιτα, εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα κέικ και τσουρέκια που κυριαρχούν, με ρικότα, άρωμα εσπεριδοειδών και σιρόπι …
Βασιλόπιτα με ρικότα και άρωμα λεμονιού
υλικά:
400 γρ. ρικότα
250 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
150 ml γάλα
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
προαιρετικά:
1 σφηνάκι λιμοντσέλο ή άλλο λικέρ
Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
το λεμόνι που χρησιμοποιήσαμε για το ξύσμα
Προσθέτουμε το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο και χλιαρό.
Μόλις ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και το γάλα.
Αρωματίζουμε με τη βανίλια, το ξύσμα και το λικέρ.
Τελευταίο ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο το φλουρί, το ρίχνουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 8΄-9΄τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει και το λεμόνι κομμένο στη μέση.
Μόλις ψηθεί η βασιλόπιτα τη σιροπιάζουμε, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο-λίγο και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν ξαναρίξουμε.
Καλό είναι να τρυπήσουμε μερικές φορές την πίτα με οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι μπαμπού, για να σιροπιαστεί παντού και ομοιόμορφα.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Διακοσμούμε και γράφουμε τη χρονιά με τον τρόπο που προτιμάμε.