… Είδα τη Madeleine κάποτε. Κι ήταν γλυκειά κι όμορφη, σαν κι εκείνη που περίμενε καθημερινά –φευ, εις μάτην- ο Brel.
Για χατήρι της αγόρασα το ειδικό σκεύος με τις γραμμές και την έφτιαξα προ αμνημονεύτων. Προσφάτως έμαθα ότι υπάρχει και αλμυρή τοιαύτη, βλέποντας τη συνταγή για μια Madeleine με σπανάκι και τυριά.
Ωραιοτάτη φαίνεται, θα τη φτιάξω και θα επιχειρήσω να τη φάει η σπανακομάχος κόρη μου. Κι αν αποτύχω –που είναι και το πιθανότερο- μόνη μου θα τη φάω τη Μαγδάλω, με το στόμα μου το μεγάλο …
Μαντλέν με σπανάκι
υλικά:
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 κουταλιά λάδι
1 κυβάκι βούτυρο (αρωματικό ή σκέτο)
80 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
4 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 κρεμμύδι
1 τρυφερό πράσο
250 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκειά
τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο
Ζεσταίνουμε μαζί το λάδι και το κυβάκι βούτυρο και σωτάρουμε το σπανάκι για 4΄-5΄, αν είναι κατεψυγμένο να ξεπαγώσει κι αν είναι φρέσκο, να μαραθεί και να πέσει σε όγκο.
Το βάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι με σουπιέρα από κάτω του για να μαζεύουμε το ζουμί που βγάζει, και το αφήνουμε για 10΄.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη σε σωτέζα, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε για 2΄-3΄.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πράσο, κομμένο σε ροδέλες, και τα σωτάρουμε για 5΄.
Ρίχνουμε το ζουμί από το σπανάκι και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τη γραβιέρα, την πάπρικα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ ή κεραμικό σκεύος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄ περίπου.
Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε το γκριλ για πιο τραγανή επιφάνεια, αφού πασπαλίσουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Σερβίρουμε τη μαντλέν σε θερμοκρασία δωματίου.
.