Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Κοτόπουλο φιλέτο με κρέμα τυριού και αγκινάρες ...

 ... Δεν είναι το ψητό κοτόπουλο με την ξεροψημμένη πέτσα που για κάποιους θα ταίριαζε στην Κρεατινή, ούτε το κλασσικό φιλέτο α λα κρεμ, αλλά μια εμπλουτισμένη εκδοχή του με σπανάκι, αγκινάρες και μια κρεμώδη σάλτσα χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος ...

 

Κοτόπουλο φιλέτο με κρέμα τυριού και αγκινάρες

 

 

 

υλικά:
450 γρ. φιλέτο κοτόπουλου (σαν σνίτσελ)
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 & 1/4 κούπας ζωμός κότας
115 γρ. τυρί κρέμα
(εδώ με χαμηλά λιπαρά) σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. τρυφερό σπανάκι
250 γρ. καρδιές αγκινάρας βρασμένες ή από κονσέρβα
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα/παρμεζάνα

θυμάρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

 

 

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δυο πλευρές.

 

 

  

Το περνάμε από το αλεύρι, τινάζοντάς το για να φύγει το παραπανίσιο.






Ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη 1 κουταλιά λάδι. 

 

 

 

 

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει χρώμα (4΄-5΄).




Το γυρίζουμε και το ροδίζουμε και από την άλλη πλευρά.

 

 

 

  Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιάτο. 

 

 

 

Ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κουταλιά λάδι, το σκόρδο πολτοποιημένο ή σε φετάκια και το θυμάρι.

Σωτάρουμε να μοσχομυρίσουν και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.

 

 

 

 

Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει το τυρί και προσθέτουμε το ζωμό.

 

 

 

 

Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, προσθέτουμε το σπανάκι και το γυρίζουμε προσεκτικά να μαραθεί. 

 

 

 

Ρίχνουμε και τις αγκινάρες, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια.

 

 

 

Βάζουμε το κοτόπουλο με το ζουμί που τυχόν έβγαλε στη σάλτσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.  



 

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.





Σερβίρουμε, προαιρετικά με σκέτο ρύζι.








 

 

 


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Κρέμα βρώμης με γραβιέρα και τηγανητό αυγό ...

 ... Το fast food έχει επικρατήσει να λέγεται και βρώμικο, σχεδόν χαϊδευτικά και μη προς κακοφανισμό του. Και το σημερινό δικό μου fast food τέτοιο είναι. Όπως βλέπεις, ξέρω κι εγώ να παίζω βρώμηκα ...


Κρέμα βρώμης με γραβιέρα και τηγανητό αυγό


 

υλικά:
2/3 κούπας βρώμη (νιφάδες)
2 κούπες νερό
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 κούπας ψιλοτριμμένη γραβιέρα 
2 αυγά

προαιρετικά: κόκκινα γεμιστά πιπεράκια
ή πάστα καυτερής πιπεριάς
ρόκα ή αντράκλα




 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό να βράσει και ρίχνουμε τη βρώμη, το σκόρδο πολτοποιημένο και μισό κουτ. τσ. αλάτι.





Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η βρώμη, από 4΄ έως 7΄. 




 

Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε να λυώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και καπακώνουμε τη βρώμη να διατηρηθεί ζεστή.






Τηγανίζουμε τα αυγά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

 Αλατοπιπερώνουμε.







Προσθέτουμε λίγο νερό στη βρώμη αν τη θέλουμε πιο κρεμώδη και ανακατεύουμε.

Τη μοιράζουμε σε δύο πιάτα και από πάνω βάζουμε από ένα αυγό.








Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Γαρνίρουμε προαιρετικά με τα πιπεράκια και τη ρόκα.

Σερβίρουμε.


 

 



Πριν πεινάσω μαγειρεύω και πριν τα αναπόφευκτα αυριανά κοψίδια της Τσικνοπέμπτης προετοιμάζω το στομάχι με την κρέμα βρώμης. Για να αντέξει τα χοιρινά μπριζολάκια, τα γεμιστά λουκάνικα, τον καβουρμά στο πήλινο και τα λουκάνικα στη λαδόκολλα.


 ΣΚΕΤΑ ΑΝΩΘΕΝIMG_20180207_135007 IMG_9046