πινακοθήκη
λοιπόν με τους κάθε λογής χαλβάδες, τουτέστιν τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο, το γεμιστό με κυδώνια ή εκείνον με το ταχίνι και το χυμό πορτοκαλιού, τον εξωτικό με το γάλα καρύδας, τον αλευροχαλβά και τα πετιμεζάτα αλευροχαλβαδάκια, αλλά και το χαλβά με πολέντα για μας τους δυσανεκτικούς στη γλουτένη, υπήρχε σε περίοπτη θέση μια κενή κορνίζα. Περίμενε υπομονετικά το βασιλιά του είδους, το χαλβά Φαρσάλων. Κι επειδή και η φύση και εγώ αντιπαθούμε το κενό, ήρθε η ώρα να πληρωθεί η θέση.Σύρμα πάνω, σύρμα κάτω και στα Φάρσαλα μαντάτο.
Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο …
Χαλβάς Φαρσάλων
υλικά:
1 κούπα νισεστές
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο (ή ελαιόλαδο)
Σε μπωλάκι ανακατεύουμε καλά το νισεστέ με το νερό, διαλύοντας τυχόν σβώλους.
Βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη και η καραμέλα να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε απότομα στην κατσαρόλα όλο το μείγμα του νισεστέ.
Για περισσότερη ασφάλεια μπορούμε να το ρίξουμε έχοντας αποσύρει για λίγο την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι.
Μόλις το υγρό μείγμα πέσει στην κατσαρόλα, η καραμέλα θα σκληρύνει και θα δημιουργήσει κρυστάλλους.
Τοποθετούμε και πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και ανακατεύουμε, υπομονετικά και συνεχώς, ώστε να υγροποιηθεί ξανά η καραμέλα και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Όταν πήξει τόσο που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, ο χαλβάς είναι έτοιμος (συνήθως δεν απαιτούνται πάνω από 5΄ ).
Αδειάζουμε το χαλβά σε ταψάκι και τον αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου.
Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τον γαρνίρουμε με αμύγδαλα ή σουσάμι.