... Τέλι, τέλι, τέλι
κάλπικε ντουνιά,
χόρτασα μπιζέλι,
δεν τ’ αντέχω πια.
Χόρτασα μπιζέλι,
δεν αντέχω πια,
όλο φασολάκι, μπάμια κι αρακά …
χόρτασα μπιζέλι,
δεν τ’ αντέχω πια.
Χόρτασα μπιζέλι,
δεν αντέχω πια,
όλο φασολάκι, μπάμια κι αρακά …
Αρακάς λαδερός
υλικά:
1 κιλό αρακάς
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 καρότα σε ροδέλες
άνηθος
2 πατάτες σε μέτρια κομμάτια (προαιρετικά)
1-2 ντομάτες σε κύβους (προαιρετικά)
ζωμός κότας ή λαχανικών
Αχνίζουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λίγο νερό να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε λάδι κατά βούλησιν, προσθέτουμε τον αρακά (αν είναι κατεψυγμένος κατευθείαν από την κατάψυξη) και σωτάρουμε για 5΄, ανακατεύοντας απαλά 2-3 φορές.
Ρίχνουμε τα καρότα, τις ντομάτες και τις πατάτες και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να καλυφθεί ο αρακάς, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με τον άνηθο.
Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να καλυφθεί ο αρακάς, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με τον άνηθο.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς (30΄-40΄).
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά αν χρειάζεται, για να εξατμιστεί τυχόν περιττό υγρό και να χυλώσει το ζουμί του φαγητού.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά ωμό λάδι, φέτα ή μυζήθρα.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά αν χρειάζεται, για να εξατμιστεί τυχόν περιττό υγρό και να χυλώσει το ζουμί του φαγητού.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά ωμό λάδι, φέτα ή μυζήθρα.
Για μια μπουκιά κι ένα ποτήρι
και δόξω τω Θεώ …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου