Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Μπαρμπούνια φιλέτο alla mediterranea …

… Αντελίνα με αποκάλεσε ο άντρας μου με την πρώτη μπουκιά. Βαρύς ο λόγος σου, άντρα μου. Έτσι εύκολα φτάνεις την Αντελίνα, την αξεπέραστη μαγείρισσα του Μονταλμπάνο; Εκείνη τα μαγείρευε από τα γεννοφάσκια της τα φαγητά του τόπου της και τα έπαιζε στα δάχτυλα.
Εκτός αν η ομοιότητά μας έγκειται στο ότι κι εκείνος παρατάει μονίμως το σπίτι σε κακό χάλι ξέροντας ότι την άλλη μέρα θα συμμαζέψει η Αντελίνα.
Παρότι η συνταγή δεν ήταν και πολύ εύκολη και ήθελε το χρόνο και τον κόπο της, εγώ τα διέθεσα και τα δύο με ενθουσιασμό. Και τα μπαρμπούνια τα πέτυχα και με το παραπάνω.
Θα το επιβεβαίωνε κι ο Σάλβο, αφού όμως πρώτα τα έτρωγε όλα μόνος του …



Μπαρμπούνια φιλέτο alla mediterranea



IMG_9037



υλικά:
8 μπαρμπούνια
20 τοματίνια τσαμπί
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ. ξανθή σταφίδα
2 κουταλιές κάππαρη
40 γρ. κουκουνάρι
40 γρ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
μαϊντανός και βασιλικός






Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό να φουσκώσουν. 

Βάζουμε την κάππαρη σε νερό να ξαρμυρίσει και την ξεπλένουμε καλά.

Βγάζουμε από τα μπαρμπούνια τα λέπια, που είναι πολλά και κάπως σκληρά, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα πλένουμε καλά. 

Τα φιλετάρουμε με το πιο κοφτερό μαχαίρι που έχουμε.



IMG_20180720_231304

IMG_20180721_131000



Να διευκρινίσω ότι είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά και δεν έχω ούτε σπουδές και ικανότητες σεφ ούτε το μαχαίρι του νίντζα. Επίσης δεν έχω ξαναφιλετάρει ποτέ ψάρι, πόσο μάλλον μπαρμπούνι που είναι και μικρό. Ακολουθώντας την κοινή λογική πέρασα το μαχαίρι κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και από τις δύο πλευρές, έβγαλα δύο φιλέτα και αφαίρεσα όσο περισσότερα κόκκαλα μπορούσα.



Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, να πάρει χρώμα και να βγάλει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.

Βγάζουμε το κουκουνάρι και βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κουταλιές λάδι να ζεσταθούν. 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και τα σωτάρουμε να πάρουν χρώμα για 4΄-5΄. 

Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις ελιές, την κάππαρη και τις σταφίδες καλά στραγγισμένες και σωτάρουμε για άλλα 5΄.

Προσθέτουμε προσεκτικά τα τοματίνια μαζί με το κοτσάνι τους και αλατοπιπερώνουμε.

Καπακώνουμε και τα αφήνουμε σε πιο χαμηλή φωτιά για 15΄, να σκάσουν και να μαλακώσουν τα τοματίνια.



IMG_20180721_120035IMG_20180721_120746IMG_20180721_122830



Αφαιρούμε τα τοματίνια και αδειάζουμε τα υπόλοιπα σε ταψί που έχουμε πρώτα λαδώσει ελαφρά.

Αραδιάζουμε από πάνω τα φιλέτα του μπαρμπουνιού, με το δέρμα προς τα πάνω.



IMG_20180721_130837IMG_20180721_130946IMG_20180721_131000



Βάζουμε και τα τσαμπιά με τα τοματίνια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. 

Σκορπίζουμε από πάνω τα μυρωδικά, μαϊντανό ή βασιλικό ή και τα δύο.



IMG_20180721_131137IMG_20180721_131244IMG_20180721_131349IMG_20180721_131354



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 7΄-10΄.



IMG_20180721_134427IMG_20180721_134925IMG_20180721_134917



Σερβίρουμε.



IMG_9036IMG_9035IMG_9034IMG_20180721_143720










Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Τάρτα με άσπρη μελιτζάνα, τυρί και προσιούτο …

… Η άσπρη μελιτζάνα παλιότερα ήταν για μας πιο δυσεύρετη κι απ’ την άσπρη φάλαινα. Παρότι μου άρεσε πολύ όμως, ουδέποτε την καταδίωξα με τη μανία του Αχάμπ. Και καλά έκανα, διότι πλέον τη βρίσκουμε παντού και το μόνο που μας χρειάζεται είναι μια καλή και ξεχωριστή συνταγή …


Τάρτα με άσπρη μελιτζάνα, τυρί και προσιούτο



IMG_20180713_195849


υλικά:
400 γρ. τυρί κρέμα
1 αυγό
2 λευκές μελιτζάνες
100 γρ. προσιούτο
50 γρ. καπνιστό τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα
1 σκελίδα σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φύλλο σφολιάτας






Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τη φλούδα αφήνοντας και κάποιες ρίγες ακαθάριστες και τις κόβουμε σε φέτες. 

Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 30΄ να ‘ιδρώσουν’.

Ύστερα τις στύβουμε ελαφρά και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.


IMG_20180713_174340


IMG_20180713_175246


Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, ροδίζουμε το σκόρδο ελαφρά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.

Αντί για το σκόρδο μπορούμε να βάλουμε μαζί με το λάδι μισή κουταλιά βούτυρο με σκόρδο.

Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν, για 15΄-20΄ περίπου. 

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.


IMG_20180713_175355

IMG_20180713_181042


Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί κρέμα, προσθέτουμε το αυγό, τη γραβιέρα (εδώ ξηρή μυζήθρα) και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.


IMG_20180713_185443

IMG_20180713_185652



Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το μαϊντανό, το προσιούτο κομμένο σε λωρίδες και το καπνιστό τυρί σε κυβάκια ή χοντροτριμμένο.



IMG_20180713_190105

IMG_20180713_190547

IMG_20180713_190739


Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.


IMG_20180713_190855

IMG_20180713_190925


Στρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ή το λαδώνουμε ελαφρά. 

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας αρκετό προς τα έξω για να το γυρίσουμε μετά. 

Αδειάζουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με κουτάλι.


IMG_20180713_191200

IMG_20180713_191306

IMG_20180713_191412

IMG_20180713_191419



Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι.

 Τσιμπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να δώσουμε ωραίο σχήμα.


IMG_20180713_191510

IMG_20180713_191532


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.


IMG_20180713_195856

IMG_20180713_195919

IMG_20180713_195926








Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Μακαρόνια με κιμά …

… Τι σε ταΐζει η μάνα σου παιδάκι μου; Ερώτημα παλαιόθεν γνωστό όσο και του Αμλέτου αλλά καλύτερο, γιατί αυτό έχει και απάντηση και μάλιστα πασίγνωστη. Μακαρόνια. Και για το δικό μου παιδάκι πιο συγκεκριμένα, μακαρόνια με κιμά που δεν τα χορταίνει και δεν τα βαριέται ποτέ.
Το φλέγον και ουσιώδες ερώτημα όμως θα έπρεπε να είναι άλλο.
Ως πότε θα σε ταΐζει η μάνα σου παιδάκι μου;
Κι επειδή αυτό το ερώτημα όπως και του Αμλέτου δεν έχει απάντηση, καλό είναι να επιστρατεύσουμε τον πριν-πεινάσει-μαγειρεύει για να μάθουμε κάποτε πώς φτιάχνουνε τα …



Μακαρόνια με κιμά



IMG_20180715_135937



υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ άπαχος βοδινός)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές

250 γρ. σπαγγέτι (εδώ ολικής άλεσης)

ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα/ρεγκάτο






Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τον κιμά.

 Έχοντας το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία (στη θέση 3 εάν έχει 6 θέσεις) τον γυρίζουμε με κουτάλα ή πηρούνα 2-3 φορές για να περάσει όλος από το ζεστό λάδι.

 Ταυτόχρονα τον ανοίγουμε με την πηρούνα σε μικρότερα κομμάτια. 

Όταν αλλάξει χρώμα, βγάλει τα υγρά του και γίνει σπυρωτός, ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. 

Ανακατεύουμε και μετά από 5΄ προσθέτουμε το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη. 

Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 5΄ πάντα σε μέτρια φωτιά.



IMG_20180715_082207IMG_20180715_082257IMG_20180715_083107



Ο τρόπος και ο χρόνος μαγειρέματος δίνουν έναν καλοβρασμένο κιμά και μια πολύ νόστιμη δεμένη σάλτσα αφού όλα σιγομαγειρεύτηκαν για ώρα. Μπορούμε να φτιάξουμε κιμά και στο μισό χρόνο, προτιμώ πάντα όμως να σιγομαγειρεύω τα φαγητά και ιδίως τα κρεατικά.



Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 3΄-4΄.  

Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση της κονσέρβας και διαλύουμε σ’ αυτό τον τοματοπελτέ. 

Προσθέτουμε στον κιμά και τον τοματοπελτέ και κρατάμε την κονσέρβα για να βάζουμε μέσα την κουτάλα μέχρι το τέλος του μαγειρέματος.



IMG_20180715_083144IMG_20180715_083355IMG_20180715_083435



Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι στο 2 και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί  από 40΄ έως 1 ώρα, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε.

 Ανοίγουμε 1-2 φορές το καπάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να ελέγξουμε την ποσότητα του υγρού στο φαγητό. 

Κατά τον τελευταίο έλεγχο δοκιμάζουμε και λίγη σάλτσα και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο.



IMG_20180715_083442IMG_20180715_103012



Εμείς προτιμάμε τον κιμά με αρκετή σάλτσα, ιδίως αν ατα μακαρόνια που θα συνοδεύσει είναι ολικής άλεσης. 

Αν θέλουμε τον κιμά πιο στεγνό, αφαιρούμε το καπάκι προς το τέλος του μαγειρέματος, δυναμώνουμε λίγο το μάτι και αφήνουμε το βρασμό να εξαφανίσει την περίσσεια υγρού, έχοντας κατά νου ότι η σάλτσα θα πήξει λίγο ακόμη κρυώνοντας.



IMG_20180715_123204



Βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. 

Τα στραγγίζουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.



IMG_20180715_132220IMG_20180715_132307IMG_20180715_133004IMG_20180715_133421



Ανακατεύουμε και βάζουμε μια καλή ποσότητα σπαγγέτι σε πιάτο.

Βάζουμε γενναιόδωρα κιμά και σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.



IMG_20180715_135702IMG_20180715_135714




Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικη ξηρή μυζήθρα.




IMG_20180715_140004IMG_20180715_135948IMG_20180715_140010