… Τελευταία μέρα του χρόνου. Η χαρά κι ο πανικός της νοικοκυράς. Όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες ώρες: η βασιλόπιτα που θα κόψουμε με την αλλαγή του χρόνου αλλά κι η άλλη, η επίσημη, που θα κόψουμε ανήμερα πρωτοχρονιά, καμιά σαλατίτσα για δροσιά, καμιά κροκέτα ν’ αρμυρίσουμε λιγάκι, οι μεζέδες για το βράδυ να μη τσουγκρίσουμε ξεροσφύρι για το “καλή χρονιά”,- και φυσικά κανα φυστικάκι, κανα μυγδαλάκι, κανα φουντουκάκι, κανα κρακεράκι με λίγο βουτυράκι, σαλαμάκι, ζαμπονάκι, ξες καμιά ελίτσα, καμιά σαρδελίτσα, βράσε και καμιά ντουζίνα αυγά, σφιχτά κάντα, έτσι; με μία μαγιονέζα... Και μερικούς τσίρους, κάνε. Α, πού ’σαι, Νάντα; Φτιάξε εκεί πέρα και μια μακαρονάδα με κιμά, καλού-κακού. ΄Ετσι, να τσιμπήσουμε κάτι εντελώς του προχείρου.
Ανήμερα πρωτοχρονιά δε χωράνε πρωτοτυπίες. Θα τηρήσουμε όπως κάθε χρόνο ευλαβικά και κατά γράμμα τοπικά έθιμα και παραδόσεις και θα κόψουμε μια ηπειρώτικη κοτόπιτα – απ’ το πρωί σιγοβράζω τον κόκκορα να γίνει τρυφερός.
Για τη γλυκιά βασιλόπιτα της παραμονής όμως, κάναμε ένα μίνι οικογενειακό συμβούλιο. Είδαμε ένα σωρό συνταγές, κάποιες ολόκληρες υπερπαραγωγές, άλλες με δεκάδες υλικά, με ξηρούς καρπούς, κάντιτα, την πανταχού παρούσα σοκολάτα, με γλάσσο, χωρίς γλάσσο, βασιλόπιτες πολίτικες, σμυρναίικες, βιεννέζικες, με ζύμη που θυμίζει κρουασάν, τσουρέκια, σιροπιαστές, ακόμη κι εναλλακτικές με νιφάδες βρώμης και μελάσσα.
Καταλήξαμε ότι φέτος θέλουμε μια όσο το δυνατόν απλούστερη βασιλόπιτα, νόστιμη όμως κι αφράτη …
Βασιλόπιτα – κέικ με ξύσμα εσπεριδοειδών
υλικά:
125 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα τριμμένο αμύγδαλο (ή ακόμη 1/2 κούπα αλεύρι)
2 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
Για τη διακόσμηση:
ζάχαρη άχνη, σταφίδες, αποξηραμένα κράνα, χρωματιστή τρούφα
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία και αφράτη κρέμα.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, το ξύσμα, το αμύγδαλο (αν το χρησιμοποιήσουμε) και τελευταίο το αλεύρι, εναλλάξ με το γάλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου.
Όταν κρυώσει λίγο ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμούμε.