…Βασίλισσα του μπουφέ της παραμονής είναι η βασιλόπιτα. Όλα τα υπόλοιπα, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι, απλώς τη συνοδεύουν. Είναι η αυλή της, το support group μέχρι να χτυπήσουν μεσάνυχτα και να εμφανιστεί η φίρμα του μαγαζιού.
Λουσμένη στα φώτα, κάτω από φωνές και χειροκροτήματα, με όλους τους προβολείς στραμμένους επάνω της εμφανίζεται και ενσαρκώνει την ελπίδα καθενός.
Εκτός εμού του ιδίου, που αν είναι να μου πέσει κάτι θα είναι σίγουρα η πίεση, μετά το πορτοφόλι απ’ τα χέρια, κανένα τούβλο στο κεφάλι, τα κλειδιά απ’ την τσάντα, αλλά ποτέ το φλουρί.
Κάθε χρόνο πάντως τη φτιάχνω με πολλή όρεξη κι επειδή οι συνδαιτημόνες είμαστε λίγο πολύ οι ίδιοι προσπαθώ να μην επαναλαμβάνομαι …
Βασιλόπιτες
Μπορεί το φλουρί να είναι το πιο απαραίτητο, αλλά σύμφωνα με την παράδοση πρέπει νά ’χουν κι ένα σωρό άλλα απαραίτητα συστατικά.
Να κυριαρχούν τ’ αρώματα, όπως των εσπεριδοειδών
ή του κάρδαμου,
να έχουν ξηρούς καρπούς και φρούτα για καλοτυχία κι αφθονία, όπως στο αφράτο κέικ με μήλα, σταφίδες και κράνμπερυ που μπορεί να γίνει μια ωραιότατη βασιλόπιτα,
όπως και το κέικ με μέλι, καρύδια και δαμάσκηνα,
ή το γεμιστό με φρούτα του δάσους.
Μπορούν να έχουν ακόμη και σιρόπι για να γλυκάνουν την καινούρια χρονιά, όπως η αγαπημένη της κόρης μου επτανησιακή βασιλόπιτα,
ή το κέικ με ολόκληρα μανταρίνια και σιρόπι μανταρινιού.
Βασιλόπιτα τσουρέκι εμείς δεν πολυφτιάχνουμε, έχουμε συνδυάσει το τσουρέκι περισσότερο με το Πάσχα, δοκιμάσαμε όμως μια διαφορετική βασιλόπιτα αλά γαλλικά, που έχει μαγιά, λίγο ζύμωμα κι εντυπωσιακό σχήμα.
Και μια βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης, για εκείνους από μας που ακολουθούμε ειδική διατροφή.
Κι αν την παραμονή κόβουμε βασιλόπιτα-κέικ, καμμιά φορά και πουτίγκα,
ανήμερα κόβουμε πάντα την ηπειρώτικη κοτόπιτα
που γίνεται και με πάπια.
Οποιοδήποτε κέικ πάντως μπορεί να μετατραπεί σε βασιλόπιτα αρκεί να το ψήσουμε σε στρογγυλό ταψάκι (με διάμετρο 24-26 εκ. για μια μέτρια βασιλόπιτα) και να το διακοσμήσουμε με μπόλικη άχνη γράφοντας τη χρονιά με σταφίδες, κράνμπερυ, σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα, με γλάσσο από άχνη και γάλα ή νερό ή ακόμη και μ’ ένα εύκολο γλάσσο τυριού.
Κι είναι πάντα προτιμότερο να φτιάξουμε κάτι πιο απλό που ξέρουμε ότι θα πετύχει παρά να διακινδυνεύσουμε παραμονή πρωτοχρονιάς.
Ό,τι κι αν φτιάξουμε θα έχει τη φροντίδα μας και τη σφραγίδα μας.
Κι όλες μας τις ευχές.