Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Σαλάτα με φασολάκια, ελιές κι αυγά …

… Θες που βάφουμε τους τοίχους κι έχουν γεμίσει τα μάτια μου χρώματα και μπογιές, θες που είναι καλοκαίρι και τα μποστάνια οργιάζουν χρωματικά σε συνδυασμούς απίστευτους και ζηλευτούς, πάντως αυτή η σαλάτα με κέρδισε πρώτα με τα χρώματά της κι ύστερα με τη γεύση της …

 

Σαλάτα με φασολάκια, ελιές κι αυγά

 

SAM_6464

 

υλικά:
1 βάζο φασολάκια βρασμένα (400 γρ.)
200 γρ. τοματίνια
2 βρασμένα αυγά (σφιχτά)
μισή κούπα ελιές Καλαμών σε ροδέλες

Προαιρετικά:
φέτα ή φλοίδες γραβιέρας
παπαρουνόσπορος
μαυροσούσαμο

λαδοπαξίμαδα τύπου Κυθήρων ή ριγανάτα Αστυπάλαιας

 

 

 

Στραγγίζουμε τα φασολάκια, τα βάζουμε σε σαλατιέρα και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. 

Πλένουμε τα τοματίνια, τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε στα φασολάκια.

 

 

SAM_6452

 

 

Κόβουμε τα αυγά σε μέτρια κομμάτια και τα ρίχνουμε στα φασολάκια μαζί με τις ελιές.

 Ανακατεύουμε προσεκτικά. 

Δοκιμάζουμε το αλάτι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες λεμόνι και σκορπίζουμε, αν θέλουμε, φέτα σε κυβάκια ή φλοίδες γραβιέρας.

 

 

SAM_6454

SAM_6456

 

 

Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο και σερβίρουμε με παξιμάδια.

 

 

SAM_6461

SAM_6457

SAM_6463

SAM_6465

 

 

 

.

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Φωλιές από σπαγγέτι με τυριά και τοματίνια …

… Η φωλιά, το σπίτι, η εστία, το τσαρδί – όπως και να το πεις είναι η βάση σου, το σταθερό σημείο αναφοράς, ο σταθμός επαναφόρτισης, το οικογενειακό σου άσυλο, η ιδιωτικότητα και η ασφάλειά σου.
Μέχρι να κινδυνεύσει και να πάψεις να θεωρείς δεδομένα όλα τα δεδομένα σου και κεκτημένα όλα τα κεκτημένα σου.
Πρώτα φτάνει στ’ αυτιά σου μια βουή, ύστερα φωνές και γαυγίσματα και μυρωδιά καπνού που τρυπάει τα ρουθούνια. Κι ύστερα βλέπεις τα μαύρα σύννεφα και τις φλόγες που όλο και πλησιάζουν.
Αυτή τη φορά θα μείνω να κοιτάω. Δε θα μαζέψω άρον-άρον δυο αλλαξιές, ταυτότητες, βιβλιάρια, κινητά και κάτι φαγώσιμο. Θα κοιτάω μαρμαρωμένη απ’ το μπαλκόνι τα δέντρα ν’ αρπάζουν το ένα μετά το άλλο, τη νύχτα να διώχνει τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τη φωτιά να μαγνητίζει το βλέμμα και να δείχνει σχεδόν παρήγορη καθώς φωτίζει το πυκνό σκοτάδι.


IMG_20170722_204954

IMG_20170722_213553


Θα σκεφτώ ότι είναι μια ακόμη ηπειρώτικη τζαμάλα, εφιαλτική αυτή τη φορά, που δε θα χορεύω ούτε θα τραγουδάω γύρω της. Και θα παρακαλάω να σβήσει επιτέλους, να σταματήσει να καταβροχθίζει το ένα δέντρο μετά το άλλο, τον ένα λόφο μετά τον άλλο.
Κι όταν με το καλό περάσει το κακό, θ’ ασχοληθώ με τη φωλιά μου. Και με άλλες φωλιές …


Φωλιές από σπαγγέτι με τυριά και τοματίνια

 

SAM_6506

 

υλικά:
250 γρ. σπαγγετίνι
200 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
2 αυγά
5-6 μακρόστενα τοματίνια
1 χούφτα ημίσκληρο τυρί

μαϊντανός ψιλοκομμένος



Βράζουμε τα σπαγγετίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. 

Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο ή τους ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη. 

Ανακατεύουμε προσεκτικά.

Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί κρέμα να μαλακώσει και ρίχνουμε τα αυγά. 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.


SAM_6482

SAM_6484

 

 

Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. 

Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε μακρόστενο ταψί και δημιουργούμε 6 φωλιές με τα μακαρόνια. 

Ρίχνουμε σε κάθε φωλιά 2-3 κουταλιές από το μείγμα των αυγών.

 

 

SAM_6486

SAM_6488

SAM_6490



Μοιράζουμε τα τοματίνια στις φωλιές και πασπαλίζουμε με το ημίσκληρο τυρί. 

Δίνουμε χρώμα με το μαϊντανό.

 

 

SAM_6492

SAM_6494

 SAM_6495

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 10΄- 15.΄


 

SAM_6496

SAM_6500

 SAM_6498


Σερβίρουμε αμέσως.


SAM_6501

 SAM_6505

 SAM_6504

 SAM_6511

 SAM_6515

 SAM_6517

 SAM_6516




 

.

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Βίδες τρίχρωμες με τόνο, ελιές και πιπεριά …

… Βιδώνω - ξεβιδώνω, κρεμάω-ξεκρεμάω, καρφώνω-ξεκαρφώνω, κι όλη μέρα τακ τακ τακ, τουκ τουκ τουκ τουκ, επειδή αποφάσισα να ξεθεμελιώσω το σπίτι καλοκαιριάτικα.
Παρότι δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα, μπορείς να την πεις και ανακαίνιση. Πολλές γυναίκες στην ηλικία μου ανακαινίζουν τη μούρη τους, εγώ είπα να ανακαινίσω το σπίτι. Δεν είναι εποχή για έξοδα, λέει η φωνή της λογικής. Και του λογικού.
Παραδόξως δε χρειάζονται τρομερά έξοδα. Κόπος πολύς, ναι. Και κούραση. Και ταλαιπωρία. Και κυρίως υπομονή.
Κι ακόμη πολλή μπογιά, πολλά πινέλα και πολλές ιδέες. Κι ανοιχτό μυαλό.
Κάπως έτσι κήρυξα τον πόλεμο στα δεκάδες αναμνηστικά που μαζεύουν σκόνη στα ράφια κι έχω ξεχάσει πια τι μου θυμίζουν, στα ρούχα που δε φοράμε εδώ και χρόνια, στα δεκάδες ‘συλλεκτικά’ περιοδικά που κάνουν κατοχή στα παραφορτωμένα ράφια μας και σε όλα αυτά που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι, έτσι για να διαπιστώσω τι θα γίνει έτσι και λείπουν, στα λουλουδάτα παλαιολιθικά γυαλιστερά παπλώματα και τα μαλλινοσέντονα της προίκας.
Πρώτα απελευθέρωσα τα στενά της κουζίνας, μετά κατέλαβα τα υψώματα της ντουλάπας και προχωρώ ακάθεκτη, επαναστατική και ασταμάτητη.
Χρειάζομαι αέραααα. Κι ένα γρήγορο φαγητό …

 

Βίδες τρίχρωμες με τόνο, ελιές και πιπεριά

 

SAM_6326

 

υλικά:
300 γρ. τρίχρωμες βίδες
2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι
160 γρ. τόνος από κονσέρβα (κατά προτίμηση σε νερό)
ελιές Καλαμών σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ξύσμα από μισό λεμόνι

προαιρετικά: 1 πρέζα κουρκουμάς

 

 

 

Βράζουμε τις βίδες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. 

Για περισσότερο χρώμα και άρωμα, ρίχνουμε στο νερό που βράζει μια πρέζα κουρκουμά. 

Μόλις γίνουν al dente, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε να κρυώσουν όσο γίνεται πιο ανοιχτά για να μην κολλήσουν. 

Τις περιχύνουμε με λίγο λάδι και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

  

SAM_6306

 

 

Τρίβουμε με το σκόρδο το εσωτερικό της σαλατιέρας στην οποία θα αναμείξουμε τα υλικά. 

Κόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης σε λεπτές λωρίδες και τη ρίχνουμε στη σαλατιέρα μαζί με τον τόνο, τις ελιές, μια γερή πρέζα ρίγανη, 2 κουταλιές λάδι και το ξύσμα. 

Ανακατεύουμε με προσοχή.

 

 

SAM_6310

SAM_6312

 

 

Προσθέτουμε τις βίδες, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και λίγο λάδι ακόμη και ανακατεύουμε ξανά.

 

 

SAM_6316

SAM_6313

 

 

Σερβίρουμε.

 

 

SAM_6323

SAM_6319

SAM_6325

SAM_6321

 

 

 

 

 

.

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Γιουβέτσι με κιμά και φέτα …

Άλλοι φροντίζουν το καλοκαίρι να έχουν φέτες την κοιλιά. Εγώ φροντίζω το καλοκαίρι να έχω φέτα στην κοιλιά. Μπόλικη και κατά προτίμηση ΔΩΔΩΝΗ, γιατί θα πέσει να με πλακώσει.
Για να αρμυρίζει τις ντοματοσαλάτες και να συνοδεύει τα γεμιστά, να νοστιμίζει τις κασιόπιτες, για το ψωμοτύρι με πεπόνι όταν δεν έχουμε φαΐ, για την απαραίτητη τυρόπιτα και για το …

 

Γιουβέτσι με κιμά και φέτα

 

IMG_8149

 

υλικά:
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος
300 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι)
1 σκελίδα σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ ή μισό ποτηράκι κρασί
1 κύβος λαχανικών
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
μια πρέζα κανέλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο

φέτα
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά

 

 

 

Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά. 

Τον σωτάρουμε γυρνώντας τον με πηρούνα μέχρι να σπάσει σε κομμάτια, να χάσει όλο το κόκκινο χρώμα του και να γίνει σπυρωτός. 

Αν βγάλει πολύ λίπος, μπορούμε να αφαιρέσουμε μερικές κουταλιές γέρνοντας ελαφρά την κατσαρόλα.

  

SAM_6392

 SAM_6394

 

 

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. 

Τρίβουμε και την πιπεριά Φλωρίνης. 

Ρίχνουμε στον κιμά τον κύβο, ανακατεύουμε να πάει παντού και προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά και το σκόρδο. 

Τα σωτάρουμε μαζί για 5΄, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με κανέλλα και μοσχοκάρυδο που θα αλαφρώσουν την κάπως βαριά μυρωδιά του κιμά, και σβήνουμε με το κονιάκ. 

Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ. 

Γεμίζουμε την κονσέρβα με νερό μέχρι τη μέση και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

  

SAM_6395

 SAM_6397

 SAM_6398

 

 

Καπακώνουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 25΄ τουλάχιστον, ή μέχρι και 40΄ αν έχουμε χρόνο.

Βράζουμε για 5΄ το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, το περνάμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τον κιμά και ανακατεύουμε καλά. 

Κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασε.

 
 

SAM_6400

 SAM_6402

 SAM_6404

 

 

Αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί και προσθέτουμε 1-2 κούπες από το νερό που κρατήσαμε. 

Ρίχνουμε και μπόλικη τριμμένη φέτα.

 

 

SAM_6405

 SAM_6407

 

 

Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄ - 30΄ προσθέτοντας, όταν χρειάζεται, από το νερό που κρατήσαμε.

 

 

SAM_6408

 SAM_6409

 

 

Όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι, τραβάμε έξω το ταψί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ημίσκληρο και αφήνουμε το γιουβέτσι στο φούρνο μέχρι να λυώσει το τυρί.

 

 

SAM_6410

 SAM_6412

 

 

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

 

 

IMG_8141

 IMG_8148

 IMG_8147

 IMG_8151

IMG_8150

IMG_8142

IMG_8145

IMG_8146

IMG_8152

 

 

.