Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Μ. Δευτέρα …

… φτάσαμε και φέτος. Και μόνο γι’ αυτό σηκώνουμε τα μανίκια με ευγνωμοσύνη και ξεκινάμε για κουλουράκια …



Κουλουράκια πασχαλινά

 

SAM_7002

 

υλικά:
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο & 90 γρ. μαργαρίνη
(ή μόνο 340 γρ. βούτυρο)
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά και 2 κροκάδια
8 κούπες αλεύρι
6 κοφτά κουταλάκια baking powder
1/2 κούπα γάλα
ξύσμα λεμονιού
μια πρέζα αλάτι

1 αυγό για το άλειμμα






Αφήνουμε από νωρίς το βούτυρο να μαλακώσει εντελώς
σε θερμοκρασία δωματίου και βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Χρησιμοποιώντας το φτερό του μίξερ χτυπάμε πρωτα το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει, για περίπου 10΄.

 

IMG_20180329_090039IMG_20180329_090042

 

Με το μίξερ πάντα σε κίνηση, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί πολύ καλά, ν’ ασπρίσει και να διαλυθεί η ζάχαρη (βάζουμε μια μικρή  ποσότητα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και βλέπουμε αν η υφή είναι λεία ή αν οι κόκκοι της ζάχαρης μας γρατζουνάνε ακόμη).

Ρίχνουμε το πρώτο αυγό και μόνο όταν ενσωματωθεί στο μείγμα ρίχνουμε το δεύτερο. Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε και τα δύο κροκάδια. Αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.

 

IMG_20180329_091828IMG_20180329_092034IMG_20180329_093204

 

Ανακατεύουμε σε μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίξερ. Αραιώνουμε με λίγο γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να το μείγμα να βαρύνει και ν’ αρχίσει το μίξερ να ζορίζεται (αν δεν έχουμε κάποιο θηριώδες μηχάνημα 4x4).

 

IMG_20180329_093354IMG_20180329_093556IMG_20180329_093919IMG_20180329_094004

 

Βγάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη και συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα και ζυμώνοντας με τα χέρια. Η ζύμη θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να ανοίγει αύκολα σε κορδόνι.

 

IMG_20180329_094342IMG_20180329_094637

 

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, ζυγιάζοντάς τα με το μάτι να είναι περίπου στο ίδιο βάρος, και πλάθουμε κουλούρια στο σχήμα που προτιμάμε.

Τα δικά μας είναι πάντα μικρές πλεξούδες. Ανοίγουμε πρώτα τη ζύμη σε κορδόνι πάνω στον πάγκο εργασίας ή ανάμεσα στις παλάμες μας και στη συνέχεια πλησιάζουμε τις δύο άκρες και στρίβουμε φτιάχνοντας μια πλεξούδα.

 

IMG_20180329_100213IMG_20180329_100217IMG_20180329_100224

 

Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε σαλιγκάρια, πεταλούδες, οκτώσχημα κουλούρια ή τα αρχικά μας.

 

IMG_20180329_101320IMG_20180329_101312IMG_20180329_101300IMG_20180329_101303IMG_20180329_101307IMG_20180329_101324IMG_20180329_101316IMG_20180329_101316IMG_20180329_101337

 

Αραδιάζουμε τα κουλούρια στα μεγάλα ταψιά του φούρνου που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί για να αποφύγουμε το μπελαλίδικο πλύσιμό τους.

Αλείφουμε κάθε κουλούρι με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς κελσίου για 17΄-20΄.

Αν ο φούρνος έχει τη δυνατότητα και είμαστε εξοικειωμένοι, μπορούμε να ψήνουμε δυο-δυο τα ταψιά στη λειτουργία του θερμού αέρα.

 

IMG_20180329_100359IMG_20180329_100404IMG_20180329_102350IMG_20180329_102357IMG_20180329_110557IMG_20180329_110602IMG_20180329_110620IMG_20180329_110625




Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν, τα βάζουμε σε πασχαλιάτικες πιατέλες και φυλάμε τα υπόλοιπα σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.




SAM_6989SAM_6990SAM_6991SAM_6994SAM_7000SAM_7004SAM_7007SAM_7009SAM_7008

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου