… Βιαζόμαστε, παιδιά, βιαζόμαστε. Γιατί κάθε χρόνο μας πιάνει όλο και μεγαλύτερη φούρια; Απ’ τις αρχές Νοεμβρίου έπηξε το μάτι μας στα μελαμακάρονα και τους κουραμπιέδες ολούθε, στη γιορτή του Πολυτεχνείου, μαζί με τα στεφάνια και τα κόκκινα γαρύφαλλα, ήταν έτοιμα και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Προχτές που βγήκα βόλτα βραδινή όλα ήταν στολισμένα κι ολόφωτα. Σαν έτοιμοι από καιρό οι καταστηματάρχες μέσα σε μια μέρα στολίστηκαν απ’ την κορφή ως τα νύχια. Τι φωτάκια, τι χιονάνθρωποι, τι Αη-Βασίληδες και χο-χο-χο και νιφάδες σ’ ένα πρωτόγνωρα ζεστό Νοέμβριο. Από κοντά κι ο Δήμος να στολίσει την πόλη -γίναμε πια προορισμός, έρχεται μέγας πληθυσμός. Κι ας είναι αφώτιστες οι γειτονιές, κι ας φοβάσαι να περπατήσεις στους μικρότερους δρόμους, καθαρίζει για όλα η απαστράπτουσα κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στη λίμνη.
Παλιά στολίζαμε του Αγίου Νικολάου και ξεστολίζαμε τ’ Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων. Τώρα τα πιάνουμε νωρίς-νωρίς τα προζύμια. Ήθελα νά ’ξερα, δεν τη βαριούνται ενάμιση μήνα σχεδόν όλη τη ντεκορασιόν; Ν’ ανοιγοκλείνεις πέντε φορές τη μέρα την εξώπορτα που κελαηδάει τρίγωνο-κάλαντο, ανεμίζει το στεφάνι και σού ’ρχεται στα μούτρα η ποϊνσέτια, να βγάζει ρίζες το έλατο-το έλατο στο σαλόνι, να μην μπορείς να δεις έξω απ’ το παράθυρο γιατί τα τροφαντά αγγελούδια έκαναν κατάληψη διαρκείας στη τζαμαρία.
Εγώ δεν. Αρνούμαι. Θα αντισταθώ μέχρις εσχάτων. Και θα στολίσω όπως κάναμε πάντα. Κι αν θέλω άρωμα γιορτών λίγο νωρίτερα, φτιάχνω τρουφάκια …
Τρουφάκια σοκολάτας με ταχίνι και πορτοκάλι
υλικά:
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές νερό
1 κουταλιά κανέλλα
70 γρ. ταχίνι
βανίλια
μισό πορτοκάλι
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια.
Βγάζουμε ένα κουταλάκι ξύσμα από το πορτοκάλι και κόβουμε την υπόλοιπη φλούδα σε λεπτές λωρίδες.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ταχίνι, την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, μια πρέζα βανίλια και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα σιλικόνης.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο φυστίκι Αιγίνης και λίγη άχνη για την αντίθεση και διακοσμούμε με τις λωρίδες της φλούδας πορτοκαλιού.
Βάζουμε τα τρουφάκια σε πιάτο ή σε χρωματιστές χάρτινες θήκες.
Τρατάρουμε.