Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Κουλούρα πασχαλιάτικη με καστανή ζάχαρη και κανέλλα …

…Μ. Πέμπτη, ήρθε η μέρα για κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Εννοείται ότι θα φτιάξουμε απ’ όλα και κάτι παραπάνω. Εκτός από τα κλασσικά τσουρέκια  θα φτιάξω και τα πανέμορφα τσουρεκολαγουδάκια.


IMG_7995[11]


Κι επειδή πια εμείς, όλο και πιο μεγάλοι, έχουμε παρέα τις χοληστερίνες, τα ζάχαρα, τις ευαισθησίες και τις δυσανεξίες, θα φτιάξω και μια απλή απλούστατη κουλούρα, σχεδόν διαίτης …

 

Κουλούρα πασχαλιάτικη με καστανή ζάχαρη και κανέλλα



SAM_7117


υλικά:
300 γρ. αλεύρι 
8 γρ. νωπή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
35 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. γάλα


Για τη γέμιση:
40 γρ. βούτυρο
45 γρ. καστανή ζάχαρη
κανέλλα


Για την επάλειψη:
μέλι,
ζαχαρόπαστα
ζαχαρωτά λουλούδια, πασχαλίτσες

 

 

 

Βάζουμε το αλεύρι πάνω στην επιφάνεια εργασίας, φτιάχνουμε βουναλάκι και ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα του τη μαγιά.

Ρίχνουμε στη λακκούβα που ανοίξαμε το αυγό, το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.



IMG_20180403_170957IMG_20180403_171217IMG_20180403_171241IMG_20180403_171410



Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθούν και να έχουμε μια λεία, εύπλαστη ζύμη.



IMG_20180403_171422IMG_20180403_171437IMG_20180403_171817



Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε σε μπωλ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού. 

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40΄.



IMG_20180403_172524IMG_20180403_172657IMG_20180403_181251



Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια  ή σε επιφάνεια σιλικόνης με χάρακα.

Σχηματίζουμε παραλληλόγραμμο με πάχος 4 χιλιοστά, μήκος 35-37 εκ. και πλάτος 15-18 εκ.



IMG_20180403_181636IMG_20180403_181639



Με ροδάκι ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε τρεις λωρίδες περίπου 5 εκ.



IMG_20180403_181957
IMG_20180403_182105
IMG_20180403_182109

 

Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το μαλακό βούτυρο και 2 πρέζες κανέλλα.

Αλείφουμε τις λωρίδες της ζύμης με το μείγμα, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.



IMG_20180403_181757IMG_20180403_182255



Βρέχουμε τις άκρες που αφήσαμε κενές με νερό ή γάλα.

Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό και πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.



IMG_20180403_182550IMG_20180403_182619



Πλέκουμε κοτσίδα με τις λωρίδες ενώνοντας τις άκρες και βρέχοντάς τες ξανά για να κολλήσουν.



IMG_20180403_182708IMG_20180403_182812



Βουτυρώνουμε ένα μεταλλικό τσέρκι ή ένα πυρίμαχο μπωλ εξωτερικά.

Αν θέλουμε το ντύνουμε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε ξανά.

 Τυλίγουμε την πλεξούδα γύρω από τη βάση του για να διατηρήσει το σχήμα της στο ψήσιμο.



IMG_20180403_182953IMG_20180403_183035IMG_20180403_183032



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄. 

Ξεφουρνίζουμε και αφαιρούμε το τσέρκι.



IMG_20180403_185942IMG_20180403_190113



Ζεσταίνουμε το μέλι να γίνει ρευστό και αλείφουμε την κουλούρα.



IMG_20180403_190819IMG_20180403_190822IMG_20180403_202549IMG_20180403_202556IMG_20180403_190804



Διακοσμούμε με λουλουδάκια ή ζωάκια και γεμίζουμε αν θέλουμε το κέντρο με σοκολατένια αυγουλάκια.



SAM_7120SAM_7125SAM_7114SAM_7119SAM_7115SAM_7121SAM_7123SAM_7126IMG_20180405_080355




Ό
ταν ζυμώνουμε με 39 πυρετό και πονάν και τα ρημάδια, είναι επόμενο να υπάρχουν ατέλειες. Ή, για το θέσω ποιητικά, αλλού η κουλούρα να φουσκώνει από υπερηφάνεια κι αλλού να κρατάει πιο χαμηλό προφίλ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου