…Μ. Πέμπτη, ήρθε η μέρα για κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Εννοείται ότι θα φτιάξουμε απ’ όλα και κάτι παραπάνω. Εκτός από τα κλασσικά τσουρέκια θα φτιάξω και τα πανέμορφα τσουρεκολαγουδάκια.
Κι επειδή πια εμείς, όλο και πιο μεγάλοι, έχουμε παρέα τις χοληστερίνες, τα ζάχαρα, τις ευαισθησίες και τις δυσανεξίες, θα φτιάξω και μια απλή απλούστατη κουλούρα, σχεδόν διαίτης …
Κουλούρα πασχαλιάτικη με καστανή ζάχαρη και κανέλλα
υλικά:
300 γρ. αλεύρι
8 γρ. νωπή μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
35 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. γάλα
Για τη γέμιση:
40 γρ. βούτυρο
45 γρ. καστανή ζάχαρη
κανέλλα
Για την επάλειψη:
μέλι,
ζαχαρόπαστα
ζαχαρωτά λουλούδια, πασχαλίτσες
Βάζουμε το αλεύρι πάνω στην επιφάνεια εργασίας, φτιάχνουμε βουναλάκι και ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα του τη μαγιά.
Ρίχνουμε στη λακκούβα που ανοίξαμε το αυγό, το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθούν και να έχουμε μια λεία, εύπλαστη ζύμη.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη βάζουμε σε μπωλ και το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40΄.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ή σε επιφάνεια σιλικόνης με χάρακα.
Σχηματίζουμε παραλληλόγραμμο με πάχος 4 χιλιοστά, μήκος 35-37 εκ. και πλάτος 15-18 εκ.
Με ροδάκι ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε τρεις λωρίδες περίπου 5 εκ.
Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το μαλακό βούτυρο και 2 πρέζες κανέλλα.
Αλείφουμε τις λωρίδες της ζύμης με το μείγμα, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.
Βρέχουμε τις άκρες που αφήσαμε κενές με νερό ή γάλα.
Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό και πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Πλέκουμε κοτσίδα με τις λωρίδες ενώνοντας τις άκρες και βρέχοντάς τες ξανά για να κολλήσουν.
Βουτυρώνουμε ένα μεταλλικό τσέρκι ή ένα πυρίμαχο μπωλ εξωτερικά.
Αν θέλουμε το ντύνουμε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε ξανά.
Τυλίγουμε την πλεξούδα γύρω από τη βάση του για να διατηρήσει το σχήμα της στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφαιρούμε το τσέρκι.
Ζεσταίνουμε το μέλι να γίνει ρευστό και αλείφουμε την κουλούρα.
Διακοσμούμε με λουλουδάκια ή ζωάκια και γεμίζουμε αν θέλουμε το κέντρο με σοκολατένια αυγουλάκια.
Όταν ζυμώνουμε με 39 πυρετό και πονάν και τα ρημάδια, είναι επόμενο να υπάρχουν ατέλειες. Ή, για το θέσω ποιητικά, αλλού η κουλούρα να φουσκώνει από υπερηφάνεια κι αλλού να κρατάει πιο χαμηλό προφίλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου