… Δεν είν’ αυτή ρε παιδιά. Τόσα χρόνια δεν έφτιαξε ποτέ αρνί, ούτε το τρώει ούτε το μαγειρεύει ούτε να το δει ούτε να το ακούσει.
Και τότε γιατί ψάχνει συνταγές; Λες;
Δεν είν’ αυτή ρε παιδιά. Αυτή έφτιαχνε ανιέλο ντόλτσε κι έκανε Pasqua διαφορετικόν, μας έγραφε εκθέσεις κι ανέλυε θεωρίες, πώς τα σβήνει όλα τώρα με μια μονοκοντυλιά;
Κι όμως εγώ είμαι αυτή. Το πρόσωπο που βρίσκεται ενώπιόν σας ομολογεί και δηλώνει ‘guilty as charged’. Τίποτε δεν άλλαξε, μόνο που έφτασε απροειδοποίητα ένα πεσκέσι από φίλη καλή. Ένα αρνάκι του γάλακτος απ’ τα δικά τους. Που τώρα ήρθε στα δικά μου και κάτι πρέπει να το κάνω. Νομίζω τίποτε άλλο από το κλασσικότατο …
Αρνί στη γάστρα με πατάτες
υλικά:
1 μπούτι αρνίσιο μαζί με πλευρά (2-2,5 κιλά)
4 κουταλιές της σούπας απαλή μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ξεπλένουμε το αρνί και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Αναμειγνύουμε σε μπωλ τη μουστάρδα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά που προτιμάμε.
Χαράζουμε το κρέας σε αρκετές μεριές και βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο σκόρδο και λίγο από το μείγμα της μουστάρδας και των μυρωδικών.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα το κρέας.
Βάζουμε 2-3 κλαράκια δεντρολίβανο και λίγο λάδι στη γάστρα, τοποθετούμε τη σχάρα και βάζουμε επάνω το κρέας.
Ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο λευκό κρασί κι ύστερα λίγο νερό.
Καπακώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου για 30΄.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σους 160-170 βαθμούς κελσίου και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για ακόμη 1 ώρα, στη διάρκεια της οποίας το γυρνάμε μια φορά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε μικρότερα κομμάτια.
Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αρωματίζουμε με ρίγανη, τις λαδώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Σκορπίζουμε τις πατάτες στο ταψί, μέσα στο ζωμό του αρνιού.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό για να μπορέσουν να ψηθούν.
Καπακώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40΄ περίπου.
Μετά τα 20΄ μπορούμε να ξαναγυρίσουμε το αρνί ώστε να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί η πλευρά με την πέτσα.
Όταν γίνουν οι πατάτες, ξεκαπακώνουμε τη γάστρα και την αφήνουμε για 5΄ ακόμη στο φούρνο.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό εκεί μέχρι να στρώσουμε το τραπέζι.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου