…Τρώμε ψάρι αλλά όχι κολιό. Βάγια βάγια των Βαγιώ μεν, αλλά κολιό δεν τρώω το δηλώνω εξαρχής, πόσο μάλλον που δεν τον τρώω ούτε τον Αύγουστο.
Ούτε την άλλη Κυριακή θα φάω το παχύ τ’ αρνί αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Ψάρι λοιπόν και σήμερα, ακόμη δε χωνέψαμε το μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό λέω να συνεχίσουμε την ψαροκατάνυξη με μπακαλιάρο, τουτέστιν βακαλάο φερ’ ειπείν …
Βακαλάος με πάστα από λιαστές ντομάτες και τραγανή κρούστα
υλικά:
400 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο (εδώ κατεψυγμένος)
1 κουτ. γλ. μαραθόσπορος
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
5-6 λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
μισή καυτερή πιπεριά ή ελάχιστη πάστα τσίλι
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
βασιλικός ή μαϊντανός
1 κουτ. γλ μπαλσάμικο ξύδι
προαιρετικά: ένα κυβάκι παρμεζάνα (30 γρ.)
2-3 φέτες ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 αντζούγιες
1 κλαράκι δεντρολίβανο
Ξεπαγώνουμε καλά το μπακαλιάρο, τον αφήνουμε να στραγγίξει εντελώς και τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος στο οποίο θα μαγειρέψουμε το ψάρι και ρίχνουμε στον πυθμένα του αλάτι, πιπέρι και το μαραθόσπορο.
Ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το ψάρι.
Πιέζουμε να καλυφθεί καλά από τα μπαχαρικά, το γυρνάμε και κάνουμε το ίδιο και για την άλλη πλευρά.
Βάζουμε στο multi την καυτερή πιπεριά ή την πάστα τσίλι και τις λιαστές ντομάτες μαζί με λίγο από το λάδι τους.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό/βασιλικό, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το μπαλσάμικο.
Εκτός περιόδου νηστείας μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα και παρμεζάνα.
Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μία λεία πάστα την οποία απλώνουμε πάνω στα φιλέτα του μπακαλιάρου.
Βάζουμε στο multi το ψωμί, το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με λαδοπαξίμαδο, τις αντζούγιες και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αλέθουμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και αλέθουμε ξανά.
Σκορπίζουμε τα ψίχουλα πάνω στην πάστα της ντομάτας.
Ραντίζουμε με λάδι το δεντρολίβανο, το τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να μοσχομυρίσει και το ακουμπάμε πάνω στα ψίχουλα.
Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20΄ περίπου, ή μέχρι να γίνει χρυσαφιά και τραγανή η κρούστα των ψαριών.
Σερβίρουμε αμέσως, προαιρετικά με σως ταρτάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου