… Μ. Παρασκευή έφτασε, κοντεύουμε πια, δίπλα είναι το Πάσχα. Κι αυτό το λίγο όμως είναι γεμάτο δουλειές, υποχρεώσεις, ετοιμασίες, υπερωρίες. Δεν μπορεί το νηστικό αρκούδι να τα καταφέρει όλα αυτά. Σούπα θα φάει, νηστίσιμη, πένθιμη σχεδόν, αλλά χορταστική …
Σούπα με ρεβύθια και kale
υλικά:
300 γρ. ρεβύθια βρασμένα (από κονσέρβα)
1 μπουκέτο λαχανίδα (kale)
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ντομάτα πασάτα
πάπρικα
500 ml ζωμός λαχανικών
δεντρολίβανο
Ονόμασα ‘μπουκέτο’ την ποσότητα της λαχανίδας, η οποία πωλείται στις λαϊκές σαν ένα μεγάλο ανοιγμένο μαρούλι με κεντρικό στέλεχος και φύλλα δεξιά και αριστερά. Κόβουμε ένα-ένα τα φύλλα, πετάμε το σκληρό κεντρικό στέλεχος του φυτού και, αν χρειάζεται, αφαιρούμε από κάθε φύλλο τη σκληρή γραμμή που το διατρέχει κεντρικά.
Πλένουμε τη λαχανίδα και χωρίζουμε τα φύλλα σε μικρότερα κομμάτια.
Πολτοποιούμε τα μισά ρεβύθια για να έχουμε έναν πουρέ που θα κάνει πιο χυλωμένη τη σούπα.
Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο (αν νηστεύουμε το λάδι χρησιμοποιούμε ταχίνι ή σκέτο νερό) και ροδίζουμε το σκόρδο, ολόκληρο άν θέλουμε μετά να το αφαιρέσουμε, ή πολτοποιημένο αν το θέλουμε στη σούπα.
Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε κυβάκια και μια καλή πρέζα πάπρικα.
Αρωματίζουμε με τη δάφνη και το δεντρολίβανο και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ζωμό για να βοηθήσουμε τα μυρωδικά να βγάλουν το άρωμά τους.
Προσθέτουμε τα φύλλα της λαχανίδας, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄.
Μόλις μαλακώσει η λαχανίδα ρίχνουμε τον πουρέ των ρεβυθιών και τα ολόκληρα ρεβύθια, τη ντομάτα και τον υπόλοιπο ζωμό.
Σιγοβράζουμε τη σούπα για άλλα 25΄-30΄.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.
Αν τη θέλουμε πιο πηχτή βράζουμε χωρίς καπάκι για λίγο, αν πιο αραιή προσθέτουμε ζωμό.
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το δεντρολίβανο και σερβίρουμε τη σούπα με λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου