Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Νηστίσιμο κέικ λεμόνι …

... Τηρουμένων των αναλογιών. Μόνο έτσι μιλάμε. Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους etc., etc. 
Γιατί δεν μπορεί να μου συγκρίνεις το αλάδωτο σάμαλι με το πιασούμενο ρεβανί, ούτε την ασκητική μηλόπιτα με την κλασσική ή ακόμη χειρότερα με την πληθωρική γεμιστή
Τη Μεγάλη Εβδομάδα πέφτουν οι απαιτήσεις, όχι γιατί δεν μπορούμε αλλά γιατί έτσι πρέπει. Με λίγα υλικά, απλά και γρήγορα, χωρίς να γαργαλάμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Λιτά και στοιχειώδη για λίγες μέρες τα φαγητά. Και τα γλυκά το ίδιο, όπως αυτό το κέικ, για πρωινό ή δίπλα στον καφέ …




Νηστίσιμο κέικ λεμόνι




ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
  



υλικά:
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπέικιν 
1 1/4 κούπας ζάχαρη
2/3 κούπας σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο)
1 κούπα σόδα (αναψυκτικό, κατά προτίμηση με γεύση λεμόνι)
3 κουτ. σούπας limoncello
2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
1-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού







Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το ξύσμα. 

Ανακατεύουμε το λάδι, τη σόδα, το limoncello και το χυμό λεμονιού. 

Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. 

Αδειάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.


ΖΥΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
   
ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.




ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
   
ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Μόλις το κέικ κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή απλώνουμε στην επιφάνειά του
λεμόνι γλυκό.



ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ     ΚΟΝΤΙΝΟ  


Μ' ΕΚΟΨΑΝ ΜΕ ΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου