... Ω, να και ο έτερος Καππαδόκης.
Θυμάσαι δυο σιαμαίες σφολιάτες που με ταλαιπωρούσαν τις προάλλες; Η πρώτη έγινε ένα μεγαλοπρεπέστατο μιλφέιγ με φράουλες, ακόμα γλείφονται οι μουστερήδες μου.
Ήρθε σήμερα η ώρα του έτερου Καππαδόκη, όπως ήρθε η σειρά του Γκρούεζα μετά τις ξανάστροφες του Μαυρογιαλούρου στο Γιωργάκη.
Μια ιταλική συνταγή έχω κρατήσει - και ξέρεις ότι οι Ιταλοί είναι μανούλες σε ζύμες και sfoglie. Dolcetti di pere alla canella το όνομά της, τουτέστιν …
Θυμάσαι δυο σιαμαίες σφολιάτες που με ταλαιπωρούσαν τις προάλλες; Η πρώτη έγινε ένα μεγαλοπρεπέστατο μιλφέιγ με φράουλες, ακόμα γλείφονται οι μουστερήδες μου.
Ήρθε σήμερα η ώρα του έτερου Καππαδόκη, όπως ήρθε η σειρά του Γκρούεζα μετά τις ξανάστροφες του Μαυρογιαλούρου στο Γιωργάκη.
Μια ιταλική συνταγή έχω κρατήσει - και ξέρεις ότι οι Ιταλοί είναι μανούλες σε ζύμες και sfoglie. Dolcetti di pere alla canella το όνομά της, τουτέστιν …
Γλυκάκια σφολιάτας με αχλάδια και κανέλλα
υλικά:
2 γινωμένα αχλάδια (όχι υπερώριμα)
2 κουταλιές ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
κανέλλα
1 φύλλο σφολιάτας
Για επάλειψη:
1 κρόκος ή λίγο γάλα
λίγη ζάχαρη (άσπρη ή καστανή ή άχνη)
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και μόλις λυώσει ρίχνουμε τα αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλλα και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι.
Βράζουμε για 8΄-10΄, μέχρι να μαλακώσει το αχλάδι και να εξατμιστεί ο χυμός.
Βράζουμε για 8΄-10΄, μέχρι να μαλακώσει το αχλάδι και να εξατμιστεί ο χυμός.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σφολιάτα.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και το κόβουμε σε 8 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε τη γέμιση στα 4 άκοπα κομμάτια της σφολιάτας, αφήνοντας ένα περιθώριο κενό γύρω-γύρω.
Καλύπτουμε με τα άλλα 4 κομμάτια και κλείνουμε καλά τις άκρες.
Αλείφουμε τις σφολιάτες με κρόκο αυγού ή γάλα και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη.
Για να είναι νηστίσιμο το γλυκό, χρησιμοποιούμε μαργαρίνη αντί για βούτυρο, προσέχουμε η σφολιάτα να μην έχει βούτυρο και παραλείπουμε το αυγό στην επάλειψη, χρησιμοποιώντας μόνο λίγο γάλα σόγιας.
Μπορούμε πάντως να παραλείψουμε ολωσδιόλου την επάλειψη χωρίς γευστικές απώλειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου