... Τηρουμένων των αναλογιών. Μόνο έτσι μιλάμε. Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους etc., etc.
Γιατί δεν μπορεί να μου συγκρίνεις το αλάδωτο σάμαλι με το πιασούμενο ρεβανί, ούτε την ασκητική μηλόπιτα με την κλασσική ή ακόμη χειρότερα με την πληθωρική γεμιστή.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα πέφτουν οι απαιτήσεις, όχι γιατί δεν μπορούμε αλλά γιατί έτσι πρέπει. Με λίγα υλικά, απλά και γρήγορα, χωρίς να γαργαλάμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Λιτά και στοιχειώδη για λίγες μέρες τα φαγητά. Και τα γλυκά το ίδιο, όπως αυτό το κέικ, για πρωινό ή δίπλα στον καφέ …
Τη Μεγάλη Εβδομάδα πέφτουν οι απαιτήσεις, όχι γιατί δεν μπορούμε αλλά γιατί έτσι πρέπει. Με λίγα υλικά, απλά και γρήγορα, χωρίς να γαργαλάμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Λιτά και στοιχειώδη για λίγες μέρες τα φαγητά. Και τα γλυκά το ίδιο, όπως αυτό το κέικ, για πρωινό ή δίπλα στον καφέ …
Νηστίσιμο κέικ λεμόνι
υλικά:
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπέικιν
1 1/4 κούπας ζάχαρη
2/3 κούπας σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο)
1 κούπα σόδα (αναψυκτικό, κατά προτίμηση με γεύση λεμόνι)
3 κουτ. σούπας limoncello
2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
1-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε το λάδι, τη σόδα, το limoncello και το χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Αδειάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
Μόλις το κέικ κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή απλώνουμε στην επιφάνειά του λεμόνι γλυκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου