Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Churros …

... Τσουρο-
Παράδειγμα πρώτον:
- ‘Κυρία Αγγελική μου, να πάτε κι εσείς. Και τι δηλαδή, που είσαστε τσουρόγρια; ’
- ‘Παιδάκι μου, δεν μπορείς να μιλάς λίγο σεμνότερα; Άκου, τσουρόγρια’.



ΤΣΟΥΡΟΓΡΙΑ
 


Παράδειγμα δεύτερον:
- ‘Δεσποινίς’ μου λέει ‘τα μάτια σας κοιτάζουνε βελούδινα’.
- ‘Δεν τ’ αφήνεις, ρε τσουρόμαγκα’ του λέω ‘αυτά, να πάμε σε καμιά πρασινάδα να δούμε αν φυτρώσανε χαμομήλια;’



Παράδειγμα τρίτον και ουχί φαρμακερόν. Τουναντίον.
‘Τσούρο’ -ισπανιστί churro.
Έστιν ουν τσούρο, έδεσμα ισπανικόν και τερψιλαρύγγιον, εκ ζύμης γιγνόμενον, εντός ελαίου εμβαπτιζόμενον και μετά κανέλλας, σοκολάτας ή μέλιτος σερβιριζόμενον και μετά μανίας καταβροχθιζόμενον …



Churros
Ισπανικά “τουλουμπάκια”



ΣΟΚΟΝΤΙΝΟ
     



υλικά:
500 γρ. νερό
120 γρ. ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
3 πρέζες αλάτι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού


Για το σερβίρισμα:
μέλι και κανέλλα ή
ζάχαρη και κανέλλα
ή πετιμέζι και κανέλλα
ή γκανάζ σοκολάτας
(50 γρ. κρέμα γάλακτος και 70 γρ. τριμμένη κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος)







Για να φτιάξουμε τη γκανάζ ζεσταίνουμε καλά, λίγο πριν το σημείο βρασμού, την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά, να λυώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Για τη ζύμη των churros, βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το αλάτι. 

Ανάβουμε το μάτι και, μόλις πάρουν βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.


 
ΥΓΡΑ     ΑΛΕΥΡΙ

ΖΥΜΗ

   

Η συνταγή που ακολουθήσαμε πρότεινε την εξής διαδικασία, για να έχουν τα churros το χαρακτηριστικό σχήμα πέταλου: 

Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με παχιά μύτη. 

Κόβουμε τετράγωνα κομματάκια λαδόκολλας και δημιουργούμε σε κάθε ένα από αυτά από ένα πέταλο ζύμης. 

Ρίχνουμε προσεκτικά τα πέταλα μαζί με τη λαδόκολλα στο τηγάνι, φροντίζοντας να απομακρύνουμε τη λαδόκολλα μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από πάνω της.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
   ΠΕΤΑΛΑ   ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

ΡΟΔΙΣΜΑ



Αρκετά χρονοβόρα η ανωτέρω διαδικασία και κάπως μπελαλίδικη γι’ αυτό, μόλις ξεθαρρέψαμε λίγο, την παρακάμψαμε ρίχνοντας τη ζύμη απευθείας στο λάδι, φτιάχνοντας μάλιστα και μερικά στρογγυλά, σα λουκουμάδες.


Συνοψίζοντας:
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε κατσαρολάκι. 

Βάζουμε ζύμη στο κορνέ και κόβουμε κορδόνια πάνω από το κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην καούμε. 

Χρειάζονται 3΄-4΄ τηγάνισμα, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.

 Βγάζουμε τα churros σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιάτο.


ΚΟΡΝΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ
     ΧΡΥΣΟΚΟΚΚΙΝΑ  



Στην Ισπανία τα τρώνε βουτώντας τα στη γκανάζ, συνδυασμός επαινετός, εκρηκτικός και αξιομνημόνευτος, φευ θερμιδοφόρος και παχυντικός. 

Παρόλα αυτά τον τιμήσαμε και προχωρήσαμε στο παρασύνθημα τρώγοντας τα υπόλοιπα churros πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλλα, μέλι ή πετιμέζι με κανέλλα και οι πιο τολμηροί – μόνον εγώ δηλαδή – βουτηγμένα σε χαρουπόμελο.



ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
     ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ 

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου