... Κάθε πρωί που κίναγα να πάω στη δουλειά, έτρεχα σαν το Βέγγο και χειρότερα.
Με το ένα χέρι να ετοιμάζω πρωινό για τη χαϊδεμένη μου, με το άλλο το πρωινό και το κολατσιό του καλού μου για το γραφείο, με το άλλο - προστάτιδα και πολιούχος μου η Ινδή θεά Κάλι με τα τέσσερα χέρια - το κολατσιό για το σχολείο και με το ένα χέρι που περισσεύει να στρώνω κανά κρεβάτι, να ντύνομαι, να ταΐζω τη γάτα, να …, να …, να …, να στα μούτρα μου!
Μόνη λύση, η προεργασία και τα αποθέματα.
Να υπάρχει πάντα ένα κέικ για πρωινό. Πότε μπανάνας με σοκολάτα ή με γλάσσο πορτοκαλιού, πότε το κλασσικό μαρμπρέ, ένα ζουμερό και πανεύκολο κέικ με φράουλες όταν είναι η εποχή τους, ένα αφράτο κέικ καρότου για την κόρη μου, ένα πιο ελαφρύ και νηστίσιμο κέικ κακάο με γάλα σόγιας, ένα σούπερ υγιεινό κέικ ολικής άλεσης με καρότο και ινδοκάρυδο, ένα στιβαρό και λίγο παλιομοδίτικο κέικ λαδιού με σταφίδες και, οπωσδήποτε μία φορά το δεκαπενθήμερο, το αγαπημένο μας κέικ κέικ με νιφάδες βρώμης.
Όσο για κολατσιό ιδανική λύση είναι τα κοσμοπολίτικα raspberry muffins, τα ελληνικότατα ατομικά κέικ με σταφίδες, οι σπιτικές μπουκιές δημητριακών, τα μυρωδάτα ατομικά κέικ με καφέ, τα ζουμερά και εθιστικά σοκολατένια μάφινς, τα μαλακά μπισκότα με φουντούκια και μπανάνα,
Κι αν θέλουμε κάτι αλμυρό για κολατσιό να τονωθούμε και να ζωηρέψουμε, παίρνουμε μαζί μια-δυο φετούλες αλμυρό κέικ, 2-3 scones με τσένταρ και μπέικον να κεράσουμε και το συνάδελφο που θα ζηλέψει, ελιοπιτάκια για λίγο πιο έντονη γεύση, μάφινς με κολοκυθάκι και ανθότυρο, ακόμη και κριτσίνια με πάστα ελιάς.
Κι έτσι περνούν τα πρωινά κι έτσι περνούν τα χρόνια
κι είν’ μαθημένα τα βουνά από βροχές και χιόνια …
Ελαφρύ κέικ με πορτοκάλι
υλικά:
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες κόκκινη φαρίνα
65 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ρίχνουμε τη μαργαρίνη στο καλαμποκέλαιο και τα ζεσταίνουμε μαζί στα μικροκύματα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε τα αυγά, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και τελευταίο το αλεύρι.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου.
Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου