Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σπιτικές μπουκιές δημητριακών …

Άσε κάτω τη μπάρα. 
Οι μπάρες δημητριακών έχουν γίνει τελευταία το must μιας ισορροπημένης διατροφής. Υπάρχουν σε κάθε διαιτολόγιο από αυτά που προτείνουν ολημερίς κι ολονυχτίς ειδικοί και μη σε κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά. Από κοντά και οι διαφημίσεις, οι οποίες τις πλασάρουν ως το ιδανικό δεκατιανό που ικανοποιεί την πείνα και την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, διώχνοντάς μας ταυτόχρονα της ενοχές της αταξίας, μιας και περιέχουν δημητριακά και έχουν μόόόνο τόσες θερμίδες.

Και πού είναι το μεμπτόν; θα ρωτήσεις τώρα εσύ –γνωστός αντιρρησίας. Πουθενά, θα σου απαντήσω διαλλακτικά εγώ.
Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ όμως, μην κοιτάξεις μόνο την μπροστινή μεριά της συσκευασίας, αυτή με τα χρωματιστά φρούτα που περιέχονται, τα λαχταριστά κομμάτια σοκολάτας –υποχρεωτικά μαύρης, σαν τα μέτρα του ΔΝΤ- και το θυρεό που ανεμίζει υπερήφανα διψήφιο αριθμό θερμίδων.

Γύρνα το νόμισμα από την άλλη του όψη και διάβασε προσεκτικά τα συστατικά. Εκτός από τα αναμενόμενα και προφανή, θα δεις κι ένα σωρό άλλα, τα οποία θα ήθελα να εξηγήσεις και σ’ εμένα τι κάνουν εκεί. Αν θέλεις, μέτρα και τα Ε -όχι του Λιακόπουλου, τα άλλα. Μήπως προβληματίστηκες; Ψιλοαγχώθηκες ίσως;

Ά
σε κάτω τη μπάρα, λοιπόν. Λίγο παραπέρα, στα κάτω ράφια, θα βρεις τις συσκευασίες με τις νιφάδες βρώμης. Μην πας κατ’ ανάγκην στη γνωστή και προφανή μάρκα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές –έχει και βιολογικές, που δεν είναι πολύ ακριβότερες. Κι όταν γυρίσεις σπίτι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς καθόλου κόπο, φτιάξε τις δικές σου …



Σπιτικές μπουκιές δημητριακών



ΠΙΑΤΑΚΙ



υλικά:
2,5 κούπες νιφάδες βρώμης
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
125 γρ. μαργαρίνη
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές αποξηραμένα βερύκοκκα ή δαμάσκηνα
2 κουταλιές ανάλατη ψίχα ηλιόσπορου
λίγη κανέλλα







Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη και το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να λυώσουν χωρίς να βράσουν.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μπωλ, το ανακατεύουμε 2΄-3΄ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη βρώμη, τις σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα, τον ηλιόσπορο και την κανέλλα. 

Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, για να υγρανθούν όλα τα υλικά.

Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα, ισιώνοντάς το με μια σπάτουλα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄. 

Πριν κρυώσει χαράζουμε σε λωρίδες και όταν κρυώσει κόβουμε ή σπάμε μπουκιές στο μέγεθος που θέλουμε.



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

..



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου