Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Raspberry muffins …

… The little shop around the corner.

-The_little_shop_around_the_corner
 

… Εμφανίστηκαν δειλά-δειλά τα τελευταία χρόνια σε γειτονιές όπου μένουν μετανάστες. Τοσοδούλικα μαγαζάκια, μπακάλικα ως επί το πλείστον, που κουβαλούν μια γεύση από την πατρίδα που άφησαν πίσω τους.
Ένας ομφάλιος λώρος που δε θέλει και δεν πρέπει να κοπεί, η συνέχεια της μνήμης για τους μεγαλύτερους, η γνωριμία κι η μύηση για νεώτερους και λοιπούς.
Συχνά τα προσπερνάμε χωρίς να τους ρίξουμε δεύτερη ματιά, διστάζουμε να διαβούμε το κατώφλι τους.
Ίσως και να νιώθουμε αμήχανα, σα να μπαίνουμε απρόσκλητοι στο σπίτι κάποιου. Αν όμως ξεθαρρέψουμε και κάνουμε το πρώτο βήμα, ένας κόσμος αλλιώτικος, πολύχρωμος και μυρωδάτος θ’ ανοιχτεί μπροστά μας.
Ζεστό κι ευχάριστο το καλωσόρισμα, χαμογελαστοί και ομιλητικοί οι ιδιοκτήτες, έτοιμοι να σε ξεναγήσουν, να σου δείξουν ένα-ένα τα εμπορεύματα, να εξηγήσουν, ν’ απαντήσουν, να προτείνουν.
Δεκάδες βάζα και βαζάκια με τουρσιά και σάλτσες, κονσέρβες με ψάρια, κρέατα και μανιτάρια, τσάγια λογιών-λογιών, κάθε λογής ζυμαρικά σε τεράστιες σακούλες, παχιά τυριά, κρέμες και αλλαντικά -ό,τι πρέπει για το κρύο της χώρας αλλά μάλλον απαγορευτικά για μας- κι ένας μικρός καταψύκτης που κρύβει μικρούς θησαυρούς. Από βαρένικα, που μοιάζουν με ραβιόλια γεμισμένα με τυριά ή κρέας, μέχρι τα δυσεύρετα για μικρότερες πόλεις και πολυαγαπημένα μου φρούτα του δάσους -  βατόμουρα, blueberry, raspberry.
Κι όχι μόνο αυτό. Αγοράζοντας μια smetana, ό,τι πιο κοντινό στη sour cream των αμερικανικών συνταγών, θα μπορέσω επιτέλους να φτιάξω χωρίς παραλλαγές και αυτοσχεδιασμούς εκείνα τα μάφιν που τόσο καιρό έχω βάλει στο μάτι …



Μάφιν με ράσμπερυ
Raspberry muffins



ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
    


υλικά:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη
1 1/2 κούπα κατεψυγμένα raspberries
1 κούπα κρέμα smetana (μια συσκευασία)
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κ. γλ. baking powder
1/2 κ. γλ. σόδα
1/2 κ. γλ. αλάτι
2 βανίλιες
2 αυγά





Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking, τη σόδα και το αλάτι. 

Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη smetana, το σπορέλαιο και τις βανίλιες. 

Αναμειγνύουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενωθούν. 

Προσθέτουμε τα raspberries, χωρίς να τα αποψύξουμε, και ανακατεύουμε ελαφρά. 

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε 12 φόρμες για muffins, εκτός αν είναι από σιλικόνη ή χρησιμοποιήσουμε χαρτάκια ψησίματος για πιο όμορφο αποτέλεσμα. 

Τις γεμίζουμε κατά τα 3/4.


ΘΗΚΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.


ΨΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΘΗΚΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ




Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.


ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ




Η δόση είναι για 12 μεγάλα, χορταστικά muffins.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου