... Μη σκαλίζεις τη στάχτη. Ή μάλλον σκάλισέ τη γιατί θα τη χρειαστούμε. Βρήκα μια μπολωνέζικη συνταγή για ένα ζουμερό κέικ με πολέντα και μήλα, το οποίο –άκου τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι για να μη πάει χαμένο ούτε ψίχουλο- έφτιαχναν, λέει, μετά το βραδινό, χρησιμοποιώντας εκτός των άλλων και τα τρίμματα που έμεναν στο τραπέζι. Και το άφηναν να σιγοψηθεί στη χόβολη, καθώς η φωτιά κόντευε να σβήσει.
Μπράβο τους και μεγάλοι μαστόροι θα ήταν, αλλά από μένα τέτοια μεγαλεία μην περιμένεις.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι θα το φτιάξω μεν, στην ασφάλεια και σιγουριά του φούρνου δε …
Ζουμερό κέικ με πολέντα και μήλα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. πολέντα
100 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. μέλι
100 γρ. ξερά σύκα ή δαμάσκηνα κομμένα στα 4
100 γρ. σταφίδες (μαύρες ή/και ξανθές)
350 γρ. μήλα σε κυβάκια
500 ml γάλα
55 ml ελαιόλαδο
3 μεσαία αυγά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 2 λεμόνια
κανέλλα, μια πρέζα αλάτι
100 γρ. πολέντα
100 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. μέλι
100 γρ. ξερά σύκα ή δαμάσκηνα κομμένα στα 4
100 γρ. σταφίδες (μαύρες ή/και ξανθές)
350 γρ. μήλα σε κυβάκια
500 ml γάλα
55 ml ελαιόλαδο
3 μεσαία αυγά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 2 λεμόνια
κανέλλα, μια πρέζα αλάτι
Αναμειγνύουμε την πολέντα, το αλεύρι, τα ψίχουλα και τη ζάχαρη.
Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε με πηρούνι τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το μέλι και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τα μήλα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το ξύσμα, την κανέλλα και το αλάτι και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα ή ταψάκι με διάμετρο 28 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα ή ταψάκι με διάμετρο 28 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου.
Τρώγεται χλιαρό, προαιρετικά πασπαλισμένο με άχνη ή συνοδευόμενο από μια μπάλα παγωτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου